miercuri, 21 septembrie 2016

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PRIMĂRIEI BAIA MARE

Zarurile au fost aruncate... orașul nostru, Baia Mare, a pierdut în cursa pentru a fi numit „Capitală Culturală Europeană”! Acum, când văd programul integral al „Sărbătorii castanelor” nici nu mă miră că am pierdut cursa. Stimații noștri funcționari băimăreni, organizatori de evenimente culturale, se pare că n-au viziunea a ceea ce înseamnă CULTURĂ, ca fiind totalitatea valorilor materiale și spirituale create de oameni (în particular, de noi băimărenii) și a instituțiilor necesare pentru comunicarea lor. Cum altfel, după o tradiție de mai bine de 20 de ani, să nu cuprinzi în programul mai sus-numitei sărbători, festivitatea de recunoaștere valorică, prin concursul „Cărțile anului”, a celor mai bune lucrări stiințifice, didactice, ori beletristice, a celor mai talentați autori de carte băimăreni? 
Nimeni nu poate crede că nu au fost bani pentru organizarea unui asemenea „punct” din programul de anul acesta, dacă ne uităm cine concertează și, evident, pentru ce sume de bani... În cele două decenii, de când s-a „inventat” „Sărbătoarea castanelor”, s-au găsit mereu fonduri pentru niște amărâte de „diplome”, niște „cartoane”, cum le spunea poetul Vasile Morar, căci de multe ori acestea nu au fost însoțite de sume de bani, iar dacă totuși au fost, acestea puteau fi acoperite ușor de contravaloarea a 30 secunde de prestație a unui singur cântăreț invitat la manifestare. Pentru mulți oameni de cultură, scriitori, cercetători, ori dascăli băimăreni, participarea la concursul „Cărțile anului” era un prilej de recunoștere oficială a creației lor culturale, cu atât mai mult că toți au pus umărul pentru ca Baia Mare să fie „Capitală Culturală Europeană”, chiar dacă nu ne-a surâs șansa. Fiind an electoral, scumpii noștri organizatori au crezut că dă mai bine la public o „cântare” și o bericică, decât să auzim de o carte ori de un autor băimărean.
Spunea cineva: „Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești, altfel vei capitula în fața ignoranței”. Cei din Primăria Baia Mare au capitulat deja demult!...

                                                                             Milian OROS



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu