marți, 20 septembrie 2016

Ministrul Educaţiei, despre starea învăţământului românesc !

Şcoala din România este încă departe de cea pe care ne-o dorim şi pe care copiii merită să o aibă, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Ministrul a participat la ceremonia de deschidere a noului an scolar, alaturi de presedintele Klaus Werner Iohannis, la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Capitala.

La inceputul anului scolar 2016-2017, ministrul Educatiei a tinut un discurs despre= abandonul scolar si despre  rezultatele slabe inregistrate de elevi la testele nationale.

"Suntem inca departe de scoala pe care o dorim si pe care copiii nostri merita sa o aiba. (...) Vedem an de an cum in fiecare generatie zeci de mii de elevi incheie studiile liceale fara sa poata obtine diploma de Bacalaureat si fara sa aiba o calificare sigura, care sa le permita sa aiba o cariera semnificativa si sa poata duce o viata decenta. (...) Iar daca la acest dezolant rezultat mai adaugam procentele alarmante ale celor care abandoneaza scoala inainte de a parcurge ciclul scolar obligatoriu sau pe aceia care in fiecare generatie se claseaza pe locuri modeste in testarile internationale se contureaza un tablou ingrijorator al starii scolii si educatiei in Romania", a mentionat el.

Totodata, el a facut referire si la "scolile, liceele si colegiile nationale in care elevii primesc educatie de calitate".

In opinia ministrului, este nevoie de un "consens asupra valorilor, viziunii si misiunii sistemului de educatie publica din tara noastra".

Ministrul Educatiei a pledat pentru un sistem de educatie personalizat, care sa serveasca talentul si interesele elevilor.

"Nu cred in scoala industrializata - acest mod de educatie fundamentat pe sabloane depersonalizate. Cred totusi ca, pentru nevoile actuale ale societatii romanesti, dezvoltarea invatamantului profesional dual, alaturi de filierele teoretica si vocationala, poate fi o solutie realista la problema abandonului scolar sau a reducerii numarului de elevi care nu obtin diploma de bacalaureat", a punctat ministrul.


El a adaugat ca scoala romaneasca trebuie sa treaca printr-o serie de "schimbari structurale". "Ne dorim de la scoala sa ii faca pe copii sa gandeasca mai bine, mai clar si mai precis. (...) Ii invit pe toti acei profesori dedicati, care au preferat ani la rand sa ramana discreti sau sa lucreze intens cu elevii lor, sa se implice si in conducerea scolilor lor", a adaugat ministrul Educatiei.
Autor: Ion Andreea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu