miercuri, 14 septembrie 2016

Elevii și profesorii vor fi obligați să meargă lunar la psiholog

Violența, consumul de droguri și alte probleme de comportament semnalate în ultimii ani în grădinițele, școlile și universitățile românești i-au determina pe aleșii neamului să ia măsuri. Concret, se va depune un proiect legislativ în care se va cere ministerului educație sa înființeze în fiecare unitate de învățământ din România câte un cabinet de psihologie în care vor lucra specialiști în domeniu.
Mai mult, proiectul de lege prevede ca fiecare elev, student sau copil la grădiniță să fie supus lunar unui control psihologic de rutină.
”Nu vrem să băgăm frica în copii sau părinți, dar foarte mulți dintre elevi și studenți nu au parte de o consiliere psihologică atunci când întâmpină anumite probleme. Cred că un control lunar, adică o discuție cu specialistul ar prinde bine fiecăruia, atât copiilor cât și dascălilor. Dacă specialistul constată din timp anumite probleme de comportament, atunci este mult mai ușor ca acestea să fie tratate. În acest fel se vor evita evenimentele neplăcute, care sunt cu zecile în școlile, liceele și universitățile noastre”, a declarat pentru Libertatea unul dintre inițiatori. Aceștia spun că au luat deja legătura cu specialiștii în domeniu, care sunt gata să ajute la acest proiect.
Legea conține și prevederea ca și educatorii, învățătorii și profesorii, dar și personalul auxiliar din unitățile de învățământ să facă lunar un drum pe la cabinetul psihologului.

                                                                                 Radu Nistor



2 comentarii:

  1. Daca NU doriti sa bagati frica in cei vizati, renuntati la termenul ,,control,, si la stabilirea unei cadente, de genul ,,lunar,,! Iar pe mine, psiholog scolar, vuvantul ,,supus,, din contextul acesta, ma ingrijoreaza profund, si sper ca nu va aparea asa in textul legii. Oare sunt specialisti cu habar in domeniul vizat, care vor incuraja o propunere legislativa in aceasta forma?!
    Initiatorii ar trebui sa stie ca la inceputul fiecarui an scolar toti dascalii sunt testati psihologic(?????!!!!!...)si imi asum semnele din paranteza dar nu am timp sa argumentez acum. Psihologi scolari si cabinete de consiliere sunt deja frecvente i scoli, iar psihologii, mai mult ca sigur, i-au ,,incadrat,,(prin metoda observatiei), deja, pe cei care lucreaza in scoala, fie dascali, fie personal auxiliar.
    Tot personalul este liber sa apeleze la serviciile de consiliere din CAPP din scolile unde lucreaza. Avem la nivel judetean in intreaga tara structuri precum CJAP si CJRAE care asigura de multa vreme serviciile amintite in proiectul de lege, si la niveluri din ce in ce mai elevate ca numar de psihologi scolari, cu cabinete dotate la standarde europene. Si sunt legi deja active in baza carora se lucreaza. O problema ar fi cota prea mare de elevi pentru un psiholog scolar.
    Iar daca tot am aflat ca apa calda a fost deja brevetata, alesii ar trebui sa caute solutii si sa faca legi pentru ameliorarea conditiilor socio-culturale si economice cu care se confrunta familiile elevilor cu grad ridicat de risc si vulnerabilitate. Psihologii scolari si cadrele didactice de asemenea, opereaza constant in depistarea precoce, chiar, a unor predispozitii psihoafective dezadaptative. Si se lucreaza metodologic si sustinut pentru ameliorarea lor, insa, proiecte de legi care sa intareasca sistemul de protectie sociala, progres si bunastare a cetatenilor, cresterea nivelului de trai per ansamblul societatii...iata de ce ar fi mai mare nevoie. Parintii trebuie sa dispuna de bani, si trebuie sa mearga sute de kilometri cu copilul la un spital unde sunt structuri sanitare psihiatrice pentru copii.Cate centre de recuperare a persoanelor cu probleme de adictii, functionale si cu conditii optime de ,,tratament,,(daca tot am pomenit de el), exista la nivel de tara, de judet...nu mai spun de orase!? Care este gradul de accesibilitate a cetatenilor parinti sau a tinerilor, la servicii gratuite de tratare a problemelor de sanatate mintala prin psihoterapie!? Cand au fost ultima data, alesii, intr-un sectie de bolnavi psihici, sa vada cu ochii lor care sunt conditiile de asistenta si sansele de recuperare a acestor bolnavi!? Cati copii sunt evaluati si tratati de psihiatrii pentru adulti deoarece chiar la nivel de judete nu exista psihiatri pentru copii...????????
    Si daca tot se vorbeste in propunere de doar cateva zeci de cazuri de violente si comportamente dezadaptative in scoli, nu vad de ce toti parintii, elevii si dascalii din scoli ar trebui ,,lunar... dusi. supusi...controlati...,,, de psihologul scolar?
    Ori suntem o leaca dusi, ori limbajul de lemn ne impiedica sa ne exprimam corect ideile, chiar daca le-am gandim bine. Hai, noapte buna! Aurelia Bilasco

    RăspundețiȘtergere
  2. Pertinent şi la obiect comentariul tău Aurelia!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere