joi, 22 septembrie 2016

Cum răspunde ministrul Justiției revendicărilor salariale ale magistraților: pensii de un miliard de lei vechi, chirii de 600 de euro decontate de stat

Ministrul Justiţiei Raluca Prună ( foto) le-a răspuns magistraţilor care protestează de mai bine de 2 săptămâni, după ce Guvernul a majorat salariile medicilor si profesorilor cu 18 %. Ministrul a salutat revendicările “legitime” ale magistraţilor şi le-a indicat o soluţie pentru subfinanţarea sistemului judiciar: modificarea legislaţiei de către Parlament, astfel încât taxele de timbru judiciar să nu mai meargă la bugetele locale, ci la instanţe şi parchete. Raluca Prună a aruncat însă şi o bombă. A scris pe o reţea de socializare:
“Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucureşti, de exemplu). Chiar si pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aş mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreţionare ale legii penale – imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicaţi. Descumpănitor, pentru cetăţeni…”, scrie Ministrul Justiţiei. Vezi mai multeaici:
Raluca Prună mai spune că între timp a primit şi sugestii de la “topul CSM”, precum tăierea chiriilor şi majorarea salariilor, dar nu a acceptat “acest troc”.
“Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna executivului acesta grandoarea fiscal inconstientă şi nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalităţi nealterate de infuzii occidentale la care ne place să ne raportam. Când şi dacă ne convine. Aş putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunţă prin vot covârşitor, exact ca pe aplicarea OUG 20 pe lipsa de oportunitate a menţinerii chiriei sine die. La magistraţi şi grefieri – în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români şi care – în acest ritm, îi vor lăsa pe români desculţi şi fără pensii cât de curând”, a scris Raluca Prună.
Ea spune că vineri este invitată la CSM la o discuţie cu magistraţi, cărora le va explica “viziunea sustenabilă, nepopulistă şi realistă” a Ministerului Justiţiei.
“În rest, înţeleg fervoarea candidaţilor la CSM, cu atât mai vocali cu cât sunt lideri de asociaţii şi candidati la CSM. Aş mai aştepta ca sutele de magistraţi care mi-au scris în bilateral sa facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi si pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta”, îşi încheie ministrul Justiţiei mesajul.

Cum a izbucnit conflictul, pe scurt
Dintr-o eroare a Ministerului Muncii, în forma iniţială a ordonanţei de urgenţă nr. 20 din iunie se preciza că mărirea se aplică “personalului plătit din fonduri publice”. Prin urmare, magistraţii au considerat că li se aplică şi lor. Primul care a reacţionat a fost procurorul general. Augustin Lazăr a emis un ordin intern prin care majora salariile procurorilor. Judecătorii nu s-au lăsat mai prejos şi au solicitat acelaşi lucru Ministerului Justiţiei.
Între timp, procurorul general şi-a suspendat ordinul, iar Guvernul a emis o nouă ordonanţă în care a corectat ceea ce a numit o eroare materială şi a precizat că majorarea salarială se aplică doar medicilor şi profesorilor.
“Discriminare!” – au susţinut magistraţii care vor ca Avocatul Poporului sau CSM să atace ordonanţa la CCR cu privire la un conflict discriminatoriu între Puterile statului. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au ambalat un memorandum cu 17 revendicări printre care cer sedii si calcuatoare noi, numiri făcute de către CSM la conducerea marilor parchete, buget administrat de ICCJ, nu de către MJ…. şi “înlăturarea imediată a discriminărilor în materie salarială“. Vezi aici:
Memorandumul a fost votat de peste 100 de instanţe şi parchete din ţară. Între timp, magistraţii mai multor instanţe din ţară au demarat un ”protest public” care constă fie în soluţionarea doar a proceselor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ. Unele instanţe cer inclusiv demisia ministrului Justiţiei. La protest s-au raliat şi grefierii de la Tribunalul Bucureşti şi din Timişoara. Gardienii din penitenciare ameninţă şi ei cu proteste.
Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au solicitat o întrevedere cu CSM, Ministerul Justiției şi conducerile instanţelor şi parchetelor. Întâlnirea va avea loc vineri la CSM.
În acest moment, un magistrat câștigă între 5000 și 12.000 de lei net pe lună.
Mai trebuie precizat că revendicările magistraţilor vin pe fondul alegerilor pentru noul CSM, dar şi al apropierii alegerilor politice.
                                                                                Autor: Alex COSTACHE
Sursa România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu