marți, 20 septembrie 2016

Colţul specialistului. Fructe şi legume "otrăvite

1. VARZA  
Îndepărtând frunzele superioare și ciocanul de varză, veți elimina din aceasta o parte bună  din  nitrați.  

2. CARTOFUL  
Nitrații se acumulează imediat sub coaja și în mijlocul cartofului. Unica soluție de a scăpa de nitrați este să aruncați apa în care au fiert cartofii.  
  
3. DOVLECEII, CASTRAVEȚII, VINETELE  
Castraveții ecologici puri trebuie să fie de culoare verzuie deschisă. Dacă însă sunt de culoare verde închisă, atunci cu siguranță s-au utilizat nitrații  la creșterea lor.  
Primii dovlecei și vinete trebuie curățite de coajă. De asemenea trebuie îndepărtat cotorul, acesta  este cea mai infectată parte a lor.  
  
4. SALATA VERDE, PĂTRUNJELUL, MĂRARUL  ȘI ALTE  VERDEȚURI  
Verdeața  absoarbe destul de activnitrații,  iar înainte de a fi consumată trebuie ținută în apă nu mai puțin  de o oră și clătită bine.  
  
5. ROȘIILE  
Cu cât mai groasă este coaja lor cu atât  mai multe chimicale conțin.  Niciodată nu cumpărați  roșii de culoare portocalie-roșie.  Nervurile groase și pulpa de culoare albă din interiorul  acestora este un semn al nitraților. Dacă totuși  ați  cumpărat astfel de  roșii,țineți-le în apă rece timp de o oră  înainte să le consumați.  
  
6.  SFECLA, MORCOVUL ȘI RIDICHEA  
În aceste legume marea parte a nitraților este concentrată pe capete:  
lângă  frunze și înspre coadă. Aceste  părți trebuie neapărat  îndepărtate  înainte de consum.  
Nu cumpărați  sfecla cu codița răsucită. În cazul morcovului  trebuie tăiat 1 cm  din codiță, iar partea verde trebuie  îndepărtată în totalitate.  
  
7. STRUGURII 
 
Pentru păstrarea acestora timp îndelungat ei  sunt tratați cu fungicide. Tot ce este necesar să  faceți este să-i  spălați bine sub jet de apă.  
  
8. PEPENELE  VERDE  (foto)
Nu cumpărați niciodată un pepene  verde  tăiat în jumătate și  înfășurat în  folie alimentară. Suprafața  acestuia  este un mediu favorabil apariției  și  înmulțirii bacteriilor și microorganismelor. Dacă pepenele are  pe interior  dungi de culoare gălbuie atunci el a fost crescut cu  nitrați. Puteți face un  mic test:  puneți într-un pahar cu apă rece o bucată  
de pepene. Dacă apa își  schimbă culoarea atunci conține  nitrați. Dacă doar s-a tulburat un pic,  atunci nu conține nitrați.  
  
9. PERELE ȘI  MERELE  
Înainte să le cumpărați,  încercați să le atingeți. Dacă sunt lipicioase, atunci au fost tratate cu difenil (DDT), pentru un timp mai mare de  păstrare. În Uniunea Europeană și în USA acesta este interzis din  cauza efectelor sale cancerigene și alergice asupra organismului.   Aceste fructe trebuie curățate de coajă.  
Notă. Cele mai “dăunătoare” fructe sunt cele  importate din  Turcia, Olanda, Israel și Egipt. Totul constă în aceea că  solul din aceste țări este foarte  sărac și pentru obținerea unei roade bogate sunt  folosite îngrășămintele chimice. Sperăm ca aceste sfaturi să vă fie de ajutor  și să consumați doar fructele 100% bio.  

                                                                                      dr. Iulian COZA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu