miercuri, 24 august 2016

Ziua Limbii Române va fi marcată la Chișinău în perioada 31 august - 4 septembrie 2016

Salonul de Carte Bookfest se extinde peste Prut și organizează la Chișinău prima ediție în Republica Moldova, transmite Romanian Global News.
Pavilionul 2 al Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo din Chişinău se va transforma într-un spaţiu comun al limbii române, iar cartea va fi un liant şi suport al identităţii culturale româneşti.
Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare a cărții, vizitatorii vor putea întâlni cele mai importante titluri ale literaturii române contemporane și cei mai îndrăgiți autori ai momentului. În cadrul salonului vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România și din Republica Moldova, ca urmare a colaborării excelente dintre Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.
Pe vizitatori îi așteaptă peste 100.000 de volume, dar și întâlniri cu scriitori. Proiectul va oferi posibilitatea realizării unei analize a dinamicii gusturilor și achiziției de carte în Republica Moldova și va înlesni crearea unui fond de carte românească.
Unul din obiectivele acestui eveniment este facilitarea accesului cititorilor din Republica Moldova la cunoaștere, educare, informare și studiu în limba română, în contextul în care există un raport inegal între cartea de limbă română și cea în limba rusă, care domină spațiul culturii scrise din stânga Prutului.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni va oferi un fond de carte în limba română Bibliotecii Naționale și Universității de Stat din Republica Moldova.
Cele aproximativ 3000 de volume sunt puse la dispoziția Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni de către editurile prezente la Salonul de Carte Bookfest de la Chișinău.
Organizatorii Bookfest sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român - prin Centrul Național al Cărții, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.
Ziua Limbii Româneva fi marcată și în comunitățile istorice din Serbia, Bulgaria și Ucraina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu