miercuri, 17 august 2016

EXPLOZIV! Generalul Ion Pop “Rapidu'”, managerul Urbis, acuzat de hartuire sexuala


O jurnalista din Baia Mare, actualmente angajata ca specialist in Comunicare-Relatii Publice la societatea de transport in comun ce deserveste zona metropolitana, a reclamat ca seful ei, directorul general al SC Urbis SA, generalul de brigada in rezerva Ion Pop, zis Rapidu’ (59 de ani), a hartuit-o sexual. Prima tentativa a avut loc dupa petrecerea ocazionata de ziua de nastere a unui angajat al Urbis, iar a doua la scurt timp, generalul propulsat de primarul Catain Chereches in fruntea unei institutii publice din subordine propunandu-i sa faca sex intr-un apartament din zona supermarketului de langa Gara din Baia Mare.
In urma refuzului categoric al angajatei, managerul societatii de transport in comun a dispus ca aceasta sa fie mutata succesiv la serviciile Logistic si apoi Secretariat, impunandu-i femeii sa accepte un post inferior, cu o retributie mai mica, in speranta ca va demisiona – mentionam ca, dupa ce femeia a facut publica tentativele sexuale ale generalului Pop Rapidu’, pentru a o feri pe aceasta de desfacerea contractului de munca, unul dintre sindicatele de la Urbis i-a oferit un post in conducerea sindicatului, fapt care face demiterea mai dificil de infaptuit.
Reclamatia pentru hartuire, “rezolvata”
Anca Filip (Dindiligan) a sesizat Consiliul de Administratie al Urbis SA despre hartuirea sexuala la care a fost supusa de directorul general al societatii, Ion Pop Rapidu’. Documentul are numar de intrare (7705 din 11.07.2016), dar nu a fost supus dezbaterii, presedintele CA, Mircea Niculae, director Directia Juridica Administratie Publica Locala – Primaria Baia Mare, motivand ca “problema a fost rezolvata, i s-a dat loc de munca, nu mai e cazul”.
Iata cateva spicuri din adresa inaintata de cea agresata sexual: ” Incepand cu data angajarii (n.red., martie 2014), pe langa atributiile prevazute in fisa postului, in mod constant efectuam alte sarcini primite din partea directorului general, care nu aveau legatura cu sarcinile de serviciu: demersuri privind dosarele persoanale ale domnului director in instanta, referitoare la marirea pensiei sale prin recalculare (…); intocmirea diverselor diplome pentru structuri MAI din banii societatii Urbis SA; scrierea de comment-uri pe un blog, la indicatiile d-lui director general, referitoare la procesul pe care acesta il avea cu Sirb Ionita, angajat ISU Maramures (…).
M-a injosit, in mod repetat – cu urmatoarele apelative: proasta, ametita -, mentionand ca nu-mi justific activitatea pe departamentul de Relatii Publice si ca sunt doritori care vor desfiintarea acestuia. Incepand cu 4 ianuarie 2016 am fost mutata in cadrul Serviciului Logistic – am fost de acord cu mutarea pentru a nu-mi pierde locul de munca, avand in vedere situatia mea familiala deosebita (n.red., fiica d-nei Filip, in varsta de 16 ani, a fost ucisa de Craciun, in Baia Sprie).
Mentionez ca aceasta mutare a survenit in urma refuzului meu categoric la avansurile facute de directorul general Pop Ion, dupa o petrecere organizata de unul dintre colegi cu ocazia zilei sale de nastere (pentru acest incident am martor care poate confirma cele expuse).
Desi l-am refuzat categoric cu o zi inainte, a doua zi, cand am intrat in biroul directorului general pentru a prezenta revista presei, directorul Pop Ion a continuat sa-mi faca avansuri, indicandu-mi un apartament in zona unui supermarket din Baia Mare (n.red., acesta este situat langa Gara), unde urma sa ne intalnim. L-am refuzat categoric a doua oara, intrebandu-l care vor fi urmarile refuzului meu, daca vor fi. M-a asigurat ca relatiile de munca vor fi aceleasi ca si pana in acel moment. Cu toate acestea, hartuirea a continuat.
(…) Solicit analizarea si solutionarea in cadrul Consiliului de Administratiea starii conflictuale declaransate de conducerea societatii prin directorul general (…). Cazul meu nu este singular, colegii aflati in situatii asemanatoare se tem sa vorbeasca ca sa nu-si piarda locurile de munca, multi dintre ei fiind amenintati de directorul general ca vor fi dati afara.”
Acest caz a fost prezentat joi, seara in cadrul emisiunii “Atac la cenzura”, realizata de Romeo Dobocan la Maramures TV. In cadrul emisiunii, Anca Filip si-a mentinut si intarit declaratia, iar Ion Pop Rapidu’ a refuzat sa isi spuna punctul de vedere.
Cine este Pop Rapidu’
Generalul de brigada (r) Ion Pop este platit din bani publici cu suma totala de aproape 10.000 de lei net pe luna, conform propriei declaratii de avere (venitul este cumulat din salariul de director general si pensie). Pana in urma cu putin timp, din postura de director general, acesta beneficia si de suma de 5.000 de lei lunar, bani de protocol intr-o societate subventionata de la bugetul orasului Baia Mare. Pop Rapidu’ este si prim-vicepresedinte al Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Cadrul MAI si consilier al primarului municipiului Baia Mare pe probleme de control.
Ion Pop Rapidu’ s-a nascut in 19 mai 1957 in satul Slatioara (com. Stramtura, jud. Maramures) si din 1974, dupa ce a absolvit Scoala Profesionala de la Liceul nr. 2 (Minier), si-a inceput activitatea ca preparator la Flotatia Centrala si apoi ca miner la Mina Baia Borsa. Si-a luat Bacalaureatul la varsta de 21 de ani!, la Liceul Minier Borsa.
In CV-ul sau sustine in fals, ca si alti fosti militieni, ca a absolvit, in 1981, “Scoala Militara de Ofiteri Activi a MI la Arma Politie”, Pop a absolvit cursurile institutiei de invatamant formata din unificarea Scolii Militare pentru pregatirea si perfectionarea Ofiterilor de securitate si a Scolii Militare de Ofiteri MAI (UM 0828 Bucuresti) la Arma Militie – la acea vreme in Romania nu exista Politie. Pop a debutat profesional ca militian in Gara de Nord (1981), in decembrie 1989 fiind seful Militiei Transporturi feroviare Maramures.
Dupa evenimentele din decembrie ’89 a fost judiciarist. In 1999 a devenit, pentru doi ani, sef al Politiei Baia Mare. In 2005 a fost sef al Politiei de Frontiera Satu Mare si a inceput traseul de “frontierist” sef la Radauti si Sighetu Marmatiei. Timp de trei ani, pana in 2013, cand a fost trecut in rezerva, a fost sef al ISU Maramures. La trei saptamani de la trecerea in rezerva a fost numit de primarul Catalin Chereches director general la societatea de transport in comun din subordinea municipalitatii, Urbis SA.
A fost medaliat de toate regimurile politice, de la cel ceausist, pana la cele actuale, de institutii ale statului (Ministerul de Interne, Presedintia Romaniei, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, Instiutia Prefectului, Consiliul Judetean, Primaria Baia Mare, asociatii, scoli gimnaziale etc.) – cei interesati pot sa-i consulte CV-ul, unde si-a inghesuit inclusiv diplomele si plachetele pe care i le-au decernat directori si directorasi convinsi ca Rapidu’ are merite inclusiv in protectia mediului, ca si-a adus “contributia la cresterea calitatii invatamantului romanesc” (Iustin Talpos) sau ca “prin meritele sale deosebite a scris file din istoria patriotismului local” (C. Chereches).
                                                                   Cătălin VISCHI
Preluare http://ziarmm.ro/exploziv-generalul-ion-pop-rapidu-managerul-urbis-acuzat-de-hartuire-sexuala/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu