sâmbătă, 27 august 2016

Editorial. Ne vindem ţara pe bucăţi…

                                     de Gelu Dragoş

Ne-am vândut industria pe bani de ţigări imediat după 1990, astăzi ne vindem pământurile pe bani de produse electrocasnice de la evoMag sau Altex iar aurul verde al României pe autoturisme second-hand din ţările imperialiste U.E.!
Aflăm dintr-un studiu comandat de parlamentarii europeni că străinii au ajuns să controleze până la 45% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Ultima venită pentru a se înfrupta din pământul românesc fertil şi pădurile seculare ale ţării este firma suedeză specializată în mobilă şi decoraţiuni IKEA care a cumpărat zilele trecute 33.600 de hectare de pădure în judeţele Bihor, Botoşani, Vrancea, Buzău şi Prahova. Stau şi mă gândesc cum poate preşedintele Iohannis să meargă liniştit în concediu (ba în Germania la părinţi, ba pe însoritul litoral al Spaniei, nici nu mai contează), cum poate CSAT-ul să doarmă în papucii statului pe lefuri exorbitante, cum poate guvernul tehnocrat cu premierul Cioloş, mare comisar european pe teme de agricultură (!) să aibă orbul găinilor?! Cum poate poporul acesta să fie atât de nepăsător, naiv şi indolent?!
Şi totuşi despre o iniţiativă a actualului guvern voiam să fac vorbire. În Monitorul oficial a fost publicată o modificare importantă în domeniul cooperaţiei agricole (din păcate, unii români le asociază cu fostele C.A.P.-uri şi mai au încă frisoane). Potrivit documentului, legea defineşte cooperativele agricole în funcţie de persoanele fizice ce se asociază, respectiv în funcţie de calitatea asociaţiilor. Din punct de vedere fiscal, sunt câteva scutiri de impozit de luat în considerare:cooperativele agricole ce procesează produse proprii sunt SCUTITE la PLATA IMPOZITULUI PE PROFIT ÎN PRIMII 5 ANI DE ACTIVITATE. Microintreprinderile care au o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane euro, pentru primii 5 ani de activitate au scutire la plata impozitului. Se adaugă acordarea scutirii la impozit pe venitul din arendă primit de persoanele fizice ce sunt membri fondatori ai unei cooperative aferent terenurilor pe care le-au dat în arendă la cooperativă.
Repet, iniţiativă lăudabilă, numai să nu fie prea târziu! Din păcate, am în faţă un tablou sumbru, cu mulţi oameni foarte săraci, cu o clasă de mijloc puţină şi cu câteva mii de oameni putrezi de bogaţi. Şi atunci, cum sărmanii oameni să nu-şi vândă bucăţica de pământ moştenită de la părinţi şi bunici? Că doar n-or trăi cu aer…


                                                                                     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu