sâmbătă, 30 iulie 2016

Octavian Butuza a plecat… „în căutarea luminii”

Octavian Butuza s-a născut la 2 iunie 1957 în Baia Mare. A urmat Şcoala generală, Şcoala de Calificare Metalurgie neferoasă şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare.
A absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism a Fundaţiei pentru Pluralism Bucureşti şi Teologia Ortodoxă pastorală. A făcut curs de specializare „Ştirea – în presa locală” şi 34 de cursuri în diferite domenii. A lucrat în multe sectoare de activitate: mină, Combinatul chimic Baia Mare, teatru, Centrul de librării. Din anul 1991 este ziarist: redactor şef la TV Cinemar Baia Mare şi realizator al emisiunilor proprii: „Radiografii în cotidian”, „Istoria, cultura, arta”, „Atitudini politice”, „Chestiunea zilei”, „Talk-show”, iar la Radio Galaxia realiza emisiunea „În slujba Cetăţii”. La cotidianul „Clipa” a semnat rubricile „Instantanee în alb-negru”, „Bloc-notes”, „La dispoziţia dumneavoastră”. La cotidianul Glasul Maramureşului, rubrica săptămânală „Pipeta cu venin”, iar la ziarul Opinia, „În căutarea luminii”. Şi-a desfăşurat activitatea de asemenea la Radio Galaxia, TV AXA, CBN, BBC Londra, Radio France International, Radio România, AXA TV Transilvania, Maramureş TV.
A debutat în anul 1982 în revista „Tribuna”, cu poezie. Membru al cenaclurilor literare „Echinox” din Cluj, „Arta” din Baia Mare, „Vasile Lucaciu” din Cicârlău. A fost membru al Asociaţiei Ziariştilor din România. A colaborat la revistele: Tribuna, Flacăra, Ramuri, precum şi la ziarele Cotidianul, Evenimentul Zilei, Pentru socialism, Graiul Maramureşului, Clipa, Glasul Maramureşului, Opinia. A primit în anul 1986 Premiul pentru poezie la Festivalul naţional al cenaclurilor literare „Vasile Lucaciu”- Cicârlău; în 1995, Premiul pentru cel mai bun reportaj de televiziune la concursul „Cel mai bun ziarist”, în 1996 – Premiul juriului celei de-a IV-a ediţii a Festivalului concurs „Alină-te dor, alină” – Seini, în 1998 – Premiul la secţiunea carte de reportaj şi memorialistică la manifestarea „Cărţile anului 1997”, Baia Mare. Din februarie 1999 este membru activ al Academy Pseudonime: Octavian Drumeagu, Octav Chiuzbăian, Octavian Economu, Tav Văleroşan, Draga Izeanu. A fost membru al Clubului Român de Presă şi al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini. A fost membru al mai multor ONG-uri, preşedinte al fundaţiei social-umanitare care îi poartă numele, preşedinte fondator al Filialei Maramureş a Societăţii Române de Cancer.
A fost autor al volumelor: „În inima cetăţii”, „Fericirea ca o rană”, „Durerea ca o vindecare”, „În căutarea luminii”.
Distinsul nostru coleg Octavian Butuza va fi înmormântat duminică, 31 iulie 2016. (G.M.)


Preluare http://www.graiul.ro/2016/07/30/octavian-butuza-a-plecat-in-cautarea-luminii/

Un comentariu: