duminică, 26 iunie 2016

Ziua Drapelului Național, sărbătorită în Baia Mare



Duminică, 26 iunie, în Piața Tricolorului din Baia Mare, a avut loc ceremonia publică de înălțare a drapelului României. Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Drapelului Național și a fost organizat de Instituţia Prefectului - Judeţul Maramureş, Primăria Municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare.
La ceremonie au participat subprefectul județului Maramureș, Alexandru Bondrea, primarul interimar al Municipiului Baia Mare, Marinel Rob, secretarul județului, Ioan Dragoș, preot dr. Cristian Ștefan, consilier eparhial cultural în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, preoți militari etc. După salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onoare, au urmat alocuțiunile oficialităților. Subprefectul Alexandru Bondrea a spus: „Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Ea marchează data la care, în anul 1848, Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească a decretat Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Drapelul avea înscrisă deviza ''Dreptate — Frăție''. De-a lungul istoriei, steagul românilor nu a suferit transformări majore. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori. Unele documente atestă faptul că în anumite epoci istorice drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară, galbenul în mijloc și albastrul la bază. De asemenea, proporția culorilor nu a fost aceeași cu cea de acum. Cele trei culori pot fi regăsite pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul și chiar a lui Ștefan cel Mare. Steagul românesc  - roşu, galben şi albastru, cu albastrul la lance - va fi consfințit, ca drapel național, prin Decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848 al guvernului provizoriu de la București.  El a fost sfințit a doua zi în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci înainte Câmpia Libertății.”

A mai luat cuvântul primarul interimar Marinel Rob, iar secretarul județului, Ioan Dragoș, a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
În continuare, Drapelul Național al României a fost binecuvântat de preotul dr. Cristian Ștefan, iar apoi a fost arborat, în acordurile imnului național. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare și cu prezentarea onorului de către Fanfara Municipală.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu