duminică, 26 iunie 2016

Scrisoarea lui Olivier Sauton, suporter francez, pentru IRISHEXAMINER

                                                             „Draga fan irlandez,
Azi, tarile noastre se intalnesc la turneul final. Stii ceva? Oricare dintre ele o sa castige, eu o sa fiu fericit. Si o sa sarbatoresc. Daca sangele meu e de francez, atunci, datorita prietenilor tai, inima mea este din ce in ce mai irlandeza.
Draga “12” irlandez, n-o sa poti sa masori niciodata binele pe care il faci la noi in tara. Inainte sa vii, oamenii de aici tipau unii la altii, faceau greva si se tineau numai de prostii. Vorbeam mereu despre ura, cearta si despre cat de urat e la noi pe stadion.
Dar de cand ai ajuns aici, prietene irlandez, vorbim despre generozitate, fratie si atmosfera superba pe stadion.  Pe stadion si pe strazi! In fiecare zi, toata Franta se hraneste din clipuri cu tine. Clipuri cand le canti fetelor frumoase pe strada, cand le canti bebelusilor in metrou, cand repari o masina pe care ai indoit-o accidental, asta dupa ce oricum ai umplut-o de bani ca posesorul sa poata sa achite reparatiile, cand ai strans gunoaiele de pe jos! ETC! ETC! ETC! De fapt, irlandezii poarta verde pentru ca sunt extraterestrii. Pentru ca o inima asa de mare ori e de extraterestru, ori e de irlandez.
Aduci respect fata de tara ta, poporul tau, stramosilor tai. Chiar si beat, esti un gentleman. Chiar daca ai burta iesita din camasa, ai clasa. Chiar si cand pierzi, esti intr-o dispozitie buna. Te iubesc, irlandezule, si crede-ma ca iti spun adevarul atunci cand zic ca toata Franta s-a indragostit de tine.
Nu doar ca ne-ai cucerit, dar deja ne conduci. Cand vezi cat de mult bine faci tarii noastre, noi, francezii, spunem ca Irlanda este mai buna decat Olanda…
Pentru ca mai mult decat buna dispozitie in ceea ce faci tu. E DRAGOSTE! Dragoste pentru cei din jur, dragoste pentru bere. Doamne cat poti sa bei! N-am mai vazut pe nimeni asa. Dar esti frumos cand bei. Canti, razi, iti faci prieteni si foarte rar ti se face rau. Sa se auda in toata lumea: irlandezii trebuie sa faca reclame la alcool. De fapt, propun ca in zilele cu meciurile Irlandei, sa facem bautura gratuita!
Tii minte in 2009, cand v-am distrus? Am jucat ca naiba si a trebuit ca Thierry Henry sa dea gol cu mana ca sa ne calificam la Cupa Mondiala. Dar, daca Dumnezeu nu e irlandez, cu siguranta are o ruda – pentru ca altfel nu putea sa se nasca niste suporteri asa frumosi.
Asta e in cinstea ta, irlandezule: ESTI UN LORD! Genul de om in fata caruia ma plec. Jur ca daca o sa castigati meciul cu noi dintr-un penalty inventat, un gol cu mana, un offside neacordat, n-o sa fie nicio problema intre noi.
Si daca se trezeste vreun francez sa nu fie de acord, o sa il condamnam noi, astia normali. Pana la meci, o sa vad de ce am nevoie ca sa devin cetatean irlandez. Sunt gata si sa invat accentul vostru al dracului de enervant.
Am scris mesajul asta pe social media ca pe o scrisoare in sticla si sper sa ajunga la tine. Daca e cineva destul de dragut sa il traduca, o sa aiba respectul meu vesnic. La ora de engleza, mai mult stateam si ma uitam la fustele colegelor…
Iti doresc un meci cat mai bun, frate irlandez. Poti sa fii mandru. Campionatul European nu s-a terminat si tu deja l-ai castigat!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu