luni, 30 mai 2016

O VOCE CUNOSCUTĂ A BĂII MARI, COL. TĂTAR VASILE GHEORGHE ADRESEAZĂ O SCRISOARE DESCHISĂ PREŞEDINTELUI ŢĂRII ŞI ALTOR INSTITUŢII ROMÂNEŞTI


După cum bine se ştie, Bazinul minier al Băii Mari a dat de lucru la zeci de mii de mineri iar familiile lor au dus un trai decent, s-au dezvoltat armonios întru binele comunităţii şi României. „Consideraţii privind potenţialul patrimonial al industriei miniere din judeţul Maramureş” au fost făcute de către Ioan Bereş şi Sorin Prisăcariu, de la Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, cu referire directă la Legea nr. 6 din 2008, cea care reglementează regimul juridic general al patrimoniului tehnic şi industrial, implicit al minelor aflate acum în părăsire.
 „Studiul de potenţial privind patrimoniul industrial minier al judeţului Maramureş” (PIMM) şi al oportunităţilor de valorificare a acestuia în scopuri muzeal-turistice”a evidenţiat 13 perimetre vizitabile, dar se pare că este un număr cu adevărat ghinionist deoarece de 10 ani nu s-a făcut nimic concret, motiv pentru care domnul colonel Tătar Vasile Gheorghe a luat atitudine şi a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui ţării, dar şi Parlamentului României, conducerii Consiliului Judeţean precum şi mass-mediei judeţene. GDL

                                                          SCRISOARE DESCHISĂ

CĂTRE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, DL. KLAUS IOHANNIS



        Închiderea mineritului, prin declararea nerentabilă şi a unor perimetre (mine) de la Cavnic, Băiuţ, Borşa etc. (care funcţionau fără subvenţii, fiind rentabile) au avut ca efect transformarea acestor zone, localităţi din Maramureş în cele mai sărace zone, unde şomajul a ajuns la procentul de 95-98%. Activitatea minieră desfăşurată în bazinul minier maramureşean a creat un vast patrimoniu industrial, geologic un real potenţial ştiinţific şi turistic.
        Având în vedere aceste posibilităţi, în anul 2006 Consiliul Judeţean Maramureş (cu un corp de specialişti din management, geologie, management) a realizat studiul de potenţial privind patrimoniul industrial minier al judeţului (P.I.M.M.) şi al oportunităţilor de valorificare a acestuia în scopuri muzeal turistice (turismul subteran minier ecologic). În urma acestui studiu s-au evidenţiat 13 perimetre vizitabile (turism minier subteran).
          Deşi studiul a fost înaintat la Ministerul Economiei, REMIN, Ministerul Culturii, A.N.R.M. (prin care se asigurau câteva sute de noi locuri de muncă în turismul minier subteran ecologic), aceştia dând dovadă de abuz în funcţie, serviciu, nici după 10 (zece) ani nu au răspuns favorabil la solicitările Consiliului Judeţean Maramureş, nici până-n prezent. Legea nr. 6/2008 care reglementează regimul judiciar  patrimoniului industrial precum şi protejarea acestuia ca parte al patrimoniului cultural naţional NU ARE NORME DE APLICARE!
       Vă solicit ÎN MOD IMPERATIV-ULTIMATIV  să dispuneţi verificarea acestui grav „abuz” în serviciu, funcţie al celor de la Ministerul Economiei şi Ministerul Culturii, A.N.R.M. împotriva INTERESELOR MARAMUREŞENILOR, situaţia sa financiară, imediat rezolvată favorabil pentru maramureşeni!

                                               COLONEL (R3) M.Ap.N.
                                         TĂTAR VASILE GHEORGHE
                                         BAIA MARE - MARAMUREŞ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu