luni, 29 februarie 2016

Prefectul Anton Rohian a participat la o nouă ședință de fond funciar

O nouă ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar a avut loc la sediul Instituției Prefectului Maramureș luni, 29 februarie. În deschiderea lucrărilor, prefectul ing. Anton Rohian a subliniat necesitatea de a impulsiona activitatea comisiilor locale de fond funciar, întrucât titlurile de proprietate care au rămas de eliberat sunt numeroase, iar timpul avut la dispoziție, stabilit prin lege, destul de scurt (procesul de restituire a proprietăților trebuie să se încheie la 1 ianuarie 2017). Prefectul Anton Rohian a cerut comisiei să facă o evaluare a ceea ce înseamnă munca de restituire a proprietăților pe parcursul unei luni: câte titluri pot fi eliberate cu personalul existent și lucrându-se 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână. Aceste date vor fi transmise, mai departe, ministrului de interne, Petre Tobă, dimpreună cu informații privind stadiul prezent al retrocedărilor. Astfel, conform datelor de care dispune Serviciul Juridic al Instituției Prefectului, există încă 18.007 titluri de proprietate care trebuie eliberate la Legea Fondului Funciar nr. 18/1991, respectiv Legea nr. 1/2000; 3.219 de cereri nesoluționate în temeiul Legii nr. 247/2005; 1.660 de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile nepuse în executare; 3.302 cereri depuse și nesoluționate în vederea eliberării titlurilor de proprietate pentru terenuri necooperativizate, conform prevederilor art. 27 alin. 21 din Legea 18/1991; și 19.001 de cereri estimate care urmează a fi depuse în vederea eliberării titlurilor de proprietate pentru terenuri necooperativizate, conform prevederilor art. 27 alin 21 din Legea nr. 18/1991. Se preconizează, astfel, că procesul de retrocedare în județul Maramureș nu va putea fi încheiat într-un an.

Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a ridicat problema lipsei de personal cu care se confruntă instituția pe care o conduce. El a arătat că angajații OCPI sunt depășiți de cantitatea de muncă pe care o au de prestat. Prefectul ing. Anton Rohian și-a arătat disponibilitatea de a informa Guvernul inclusiv despre acest aspect.

În ceea ce privește situația activității comisiilor locale de fond funciar, solicitată de Instituția Prefectului tuturor primăriilor din județ, până în momentul de față aceasta nu a fost comunicată de două primării: cea din Dragomirești și cea din Săpânța – a mai informat Rodica Pop, șefa Serviciului Juridic.

 

Instituția Prefectului – Județul Maramureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu