sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Vremea până pe 31 ianuarie 2016

După un val de ger siberian care a îngheţat România, vremea ne pune în faţa altei provocări: se întorc ninsorilor. Se pare însă că nu vom avea parte de un episod de iarnă dezlănţuită, pentru că nu se anunţă cantităţi mari de zăpadă. La mijlocul săptămânii viitoare, un val de aer cald pătrunde în România, iar maximele vor atinge 10-11 grade. Începând din 26 ianuarie, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) până pe 31 ianuarie,  probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte este ridicată pentru toate regiunile. Până atunci, rămân la putere temperaturile deosebit de scăzute.
În Banat, regim termic aproape normal
Vremea se va menţine rece, în Banat, până în jurul datei de 25 ianuarie, media temperaturilor diurne urmând a fi între—2 şi 2 grade Celsius, iar nopţile vor deveni local geroase, cu valori cuprinse între—10 şi—6 grade Celsius. Apoi este estimată o creştere a temperaturilor către valori pozitive ziua, în medie de 2 — 3 grade şi minime nocturne de—6 până la—3 grade, regim termic apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii ianuarie. Vor fi fulguieli pe arii restrânse, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în cea de-a doua săptămână de prognoză, în special în perioada 24 — 26 ianuarie.
 În Crişana, vreme rece
 În Crişana, prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme rece, în special dimineaţa şi noaptea când local va fi ger, iar minimele termice vor fi în medie de—10 până la—6 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între—2 şi 1 grad, medie regională. Apoi se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, fiind de aşteptat valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, cu maxime de 2 — 4 grade şi minime de—6 până la—4 grade Celsius, medie regională. Şi aici, probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în cea de-a doua săptămână de prognoză, în special în perioada 24 — 26 ianuarie.
Încălzire uşoară în Transilvania
În Transilvania, pe parcursul acestei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în cursul nopţilor, când minimele vor fi în medie de —17 până la —10 grade Celsius. La amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de—5 până la—3 grade. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de—2 până la un grad ziua şi—12 până la—8 grade Celsius noaptea. După data de 20 ianuarie va creşte probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare.
 Ger în Maramureş
Şi în Maramureş, vremea se va menţine rece, local geroasă în cursul nopţilor, când minimele vor fi în medie de—12 până la—8 grade. La amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de—4 până la—2 grade Celsius. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de —2 până la 2 grade ziua şi —8 până la —4 grade Celsius noaptea.
 Ninsori slabe în Moldova
În Moldova, o vreme deosebit de rece va caracteriza prima săptămână a intervalului, astfel că la amiază se vor înregistra temperaturi negative, în medie de—6 până la—4 grade Celsius. Nopţile vor deveni geroase în toată regiunea, iar minimele vor fi de—14 şi—10 grade, medie regională. O creştere uşoară şi treptată a temperaturilor se va produce în a doua parte a intervalului, astfel că sunt estimate valori, în medie regională, de—3 până la 2 grade ziua şi—9 până la—6 grade noaptea. Ninsori slabe se vor semnala pe arii restrânse la începutul intervalului şi, posibil, în perioada 24 — 26 ianuarie. Se încălzeşte în Dobrogea
Şi în Dobrogea va fi foarte frig.
 La amiază se vor întregistra în medie—4 până la—2 grade Celsius, iar nopţile vor deveni geroase în cea mai mare parte a regiunii, cu minime de—12 până la—8 grade Celsius, medie regională. După data de 25 ianuarie, temperaturile vor fi în creştere uşoară şi treptată până la valori medii de—2 până la 2 grade ziua şi—8 până la—4 grade Celsius noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte apoi în jurul datei de 26 ianuarie. 
Valori foarte scăzute în Muntenia
În Muntenia, regimul termic al primei săptămâni de prognoză va fi caracterizat de valori foarte scăzute, cu medii regionale ale maximelor de—7 până la—2 grade Celsius şi ger noaptea în toată regiunea, minimele urmând a fi de—16 până la—11 grade Celsius. O încălzire uşoară şi treptată a vremii se va produce după data de 25 ianuarie, astfel că temperaturile diurne sunt estimate a ajunge la valori medii de—2 până la 2 grade, iar cele nocturne vor fi de—12 până la—7 grade Celsius.
 Oltenia, încălzire treptată
Şi în Oltenia, noaptea şi dimineaţa, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor fi de—13 până la—9 grade Celsius. La amiază temperaturile vor fi preponderent negative, cu maxime de—3...0 grade Celsius. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de 0 până la 3 grade ziua şi—8 până la—4 grade Celsius noaptea. Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.


                                                                                             ANMR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu