luni, 25 ianuarie 2016

LA MULŢI ANI MAESTRULUI NICOLAE BOTGROS

Astăzi, cel mai mare dirijor și violonist al nostru, Nicolae Botgros, conducătorul legendarei Orchestre de muzică populară „Lăutarii”, împlinește 62 de ani.
Nu exagerez deloc afirmând că este un artist-nepereche, faptul fiind cunoscut de o lume întreagă și demonstrat de marele lăutar și formația sa pe diverse scene ale lumii – de la Chișinău și București, la Moscova și Paris, ducând faima muzicii populare românești în zeci de țări europene, precum și în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Australia etc. Supranumit geniu al viorii, cel mai distins lăutar de la Barbu Lăutarul încoace și-a făcut din scenă o casă. Este foarte greu să-l găsești, fiind mereu pe scenă, în sălile de concert de la Chișinău și București, în studiourile Televiziunii Române, unde participă cu întreaga orchestră, de ani buni, săptămânal, la emisiunea „O dată-n viață”.
În 2002, postul de televiziune „România Internațional” îl declara pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg spațiul românesc. Timp de patru decenii, orchestra a suportat cinci formule. Acestea au dat Republicii Moldova sute de soliști-instrumentiști care au trecut școala celui mai mare lăutar din întregul areal românesc.
Îmi amintesc cum, la sfârșitul anului 2000, orchestra lui Nicolae Botgros ne-a ținut într-o singură respirație și simțire pe parcursul a cinci ore și jumătate în sala Palatului Național. La cea de-a 50-a aniversare, el a adunat peste o sută de soliști. Acum, la cei 62 de ani, maestrul ne-a spus că-și va sărbători aniversarea mai simplu ca întotdeauna. „Multe lucruri se fac în pripă, cu de-a sila și nefiresc. De aceea am renunțat la un spectacol la Palatul Național. Am decis să particip azi-seară, timp de o oră și jumătate, la o emisiune de la televiziunea publică, pentru a evolua în fața spectatorilor din întreaga republică. Ziua de naștere am lăsat-o pentru prieteni. Și pentru publicul drag inimii mele. Dacă publicul mă apreciază timp de 34 de ani de când sunt dirijor, cum să nu mă bucur și să nu-i fiu recunoscător?”, ne-a spus maestrul Nicolae Botgros.
De-a lungul carierei sale, a acompaniat și înregistrat circa 200 de CD-uri cu mari interpreți de pe ambele maluri ale Prutului: Gheorghe Zamfir, Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Ion Dolănescu, Zinaida Julea, Valentina Cojocaru ș.a. Ieri, când l-am sunat, maestrul ne-a mărturisit că a terminat înregistrările cu Daniela Condurache. L-am întrebat, firește, câte CD-uri are el personal. „Am numai două. Înregistrez cu toți interpreții de valoare. Las ca muzica noastră populară să se păstreze pentru mulți ani înainte…”, ne-a răspuns virtuozul dirijor și violonist.
În afară de harul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, neobositul lăutar are o capacitate de muncă de invidiat. Acum 4 ani, in primavara, cu toate că avea o fractură de antebraț (s-a dezechilibrat în camera unui hotel bucureștean în care era cazat și a căzut), a dirijat, cu mâna dreaptă ruptă, timp de peste șapte ore, în Sala Palatului din București, la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Muzicii Populare Românești.
Acum, la cei 62 de ani împliniți, nouă nu ne rămâne decât să-i aruncăm în pragul casei sale, care este scena, florile recunoștinței noastre, să-i mulțumim lui Dumnezeu că-l avem și să-i dorim sănătate și activitate la fel de rodnică în continuare. La mulți-mulți ani, dragă maestre!



                                                          Valentin Adrian Iliescu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu