sâmbătă, 23 ianuarie 2016

EU PE CINE VOTEZ ?!?

Ultima dispută, care preocupă politicienii mari și mici, este axată pe alegerile locale ce se apropie. Câte tururi sunt necesare pentru alegerea primarilor !?! Legea, votată pe timpuri pedeliste, pare favorabilă, acum, pesediștilor ! Statistic PSD are vreo 2.000 de primari, majoritatea în mediul rural, PNL are cca 1.000 cu mulți primari în marile orașe și comunele înstărite. În teorie, actualii primari și consilierii au cele mai mari șanse să-și conserve posturile câștigate prin sudoarea pungilor ! În teorie. Realitatea e puțin diferită. De la sat la oraș. Se știe că la sate se votează pe încrengături de neamuri.
În mai toate comunele patriei, multe formate, postdecembrist, dintr-un singur sat la dorința personală a unui mahăr, există trei-patru familii dominante. Acolo jocurile nu se fac pe bază de doctrină politică, cum clamează unii, ci de nemurism. Cu rare excepții, pot să se țină aici și zece tururi de scrutin ! Pe când la oraș e altceva. Cu cât urbea e mai mare, cu atât părerile sunt mai împărțite, oamenii mai educați și bine informați, iar cele două tururi de scrutin fac cu adevărat diferența.
 Problema ar fi mult ușurată dacă votul ar fi obligatoriu. Nu s-ar mai pune problema ilegitimității celui ales, doar de câteva zeci / sute de votanți. În ciuda criteriilor de integritate adoptate de marile partide PSD și PNL se anunță un boicot general al alegerilor. Dacă vor candida dalmațieni !  Dar să nu mă grăbesc cu predicțiile. Să vedem, mai întâi, minunea reformării partidelor și a promisiunilor electorale.
Mai e un aspect în mediul rural. E suficient ca primarului să nu i se satisfacă o anumită cerere că și valsează la alt partid la următoarele alegeri. Și atunci adio ! Toți alegătorii săi devin brusc de altă culoare politică, fără a-și pune vreo clipă problema moralității gestului. Am trait o tristă experiență, în acest sens, chiar la nivel național. Când un întreg partid a trecut de la Stânga la Dreapta peste noapte ! Doar pentru că așa a vrut liderul ! Că lucrurile s-au terminat cu un eșec răsunător pentru țară e o altă poveste. Șeful și-a făcut poftele, partidul și țara pot să piară !
În comune aproape că nu contează dacă primarul e slab gospodar sau necinstit / hoț ! Alegătorii / rudele știu bine că le pică și lor ceva, fie în calitate de falși asistați social (sic!), fie prin multele găinării locale. A devenit un titlu de mândrie „al nostru e mai hoț, decât primarul din comuna vecină” ! Aici s-a ajuns în România prin preluarea exemplului aleșilor de „sus”. Baronii !...
La nivelul comunei rurale românești „jocul politic” a ajuns la o imoralitate de neînchipuit. În majoritatea cazurilor, oamenii locali de influență sunt cumpărați. La bucată. Racolarea se face la vedere fără nicio jenă . Ultima încercare de acordarea unor privilegii aleșilor locali dovedește până unde s-a mers cu coruperea convingerilor politice. La fel ca la parlamentari. Nu se pune problema dacă a făcut ceva sau nu în timpul mandatelor. Toți în aceeași oală. Totul e să fi dormit prin Parlament și sume incredibile, pentru nivelul general de existență, le vor intra lunar. Pe card.
O ultimă problemă este discriminarea localităților pe criterii politice. Este primarul din partidul care conduce județul, primăria primește finanțare la proiectele de interes public (canalizare, apă curentă, gaze, asfalt, iluminat ș.a.) sau aberante (vezi terenurile în pantă, școli fără elevi, parcuri prin mlaștini etc. etc.). E primarul din alt partid, oricât de gospodar și plin de imaginație ar fi, nu primește decât firimituri de subzistență !
La țară, dragii mei, celebra replică „- Eu cu cine votez !” nu e valabilă politic, iar „- Pe cine votez ?” nu contează, rubedenie de-a noastră să fie !
P.S. 5 iunie. Și de astă dată alegerile locale sunt tot în Duminica Orbului !

N.B. În Moldova de Est situația rămâne așa cum am scris săptămâna trecută:
- Unire ?!? Cu cine, fa ?
- Cum cu cine, cu România.
- Da, diși nu cu Rusia ?
- Am spus Unire, nu anexare, fă !!!!!
De fapt, reunire ! Să fie ăia mai hoți decât cei din țara mama ?
Toate bune,

                                                                Sergiu Găbureac




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu