luni, 30 noiembrie 2015

Începe ofensiva comediilor şi a filmelor pentru întreaga familie!


 Se apropie Sărbătorile, iar programul posturilor TV este invadat, ca în fiecare an, de producţii de sezon. Nu lipsesc comediile ireverenţioase, filmele româneşti clasice, dar asta nu înseamnă că action-urile şi SF-urile au dispărut cu totul. Iată mai jos recomandările noastre.
Concediu de la căsnicie/Hall Pass
luni, 22.30, Antena 1
Criticii au strâmbat din nas la păţaniile extraconjugale ale lui Owen Wilson şi Jason Sudeikis din Concediu de la căsnicie, dar filmul a reuşit să încaseze o sumă de trei ori mai mare decât bugetul. Cei doi actori îi interpretează pe Rick şi Fred, doi bărbaţi ale căror căsnicii sunt pe linia de plutire, dar asta nu-i împiedică să viseze la cuceririle amoroase din facultate. Când soţiile lor îi aud discutând despre vremurile de glorie, le dau o săptămână de "concediu de la căsnicie", în care cei doi "masculi" au voie să facă orice. Foarte puşi pe treabă, nătărăii îşi vor da seama curând că lumea "agaţamentelor" nu mai e deloc ca în tinereţe şi vor trece prin experienţe cumplite.
O comedie ireverenţioasă de la celebrii fraţi Bobby şi Peter Farrelly.
Mr. Bean în vacanţă/Mr. Bean's Holiday
miercuri, 20.30, Antena 1
Un nesperat succes de casă (încasări de zece ori mai mari decât bugetul), 
filmul îl readuce în atenţie pe celebrul Mr. Bean, de la prima lui apariţie, în interpretarea lui Rowan Atkinson, împlinindu-se 25 de ani în 2015. Împiedicatul erou câştigă o tombolă al căreipremiu este o excursie la Cannes şi ajunge astfel pe tărâm franţuzesc, unde tot provoacă prăpăd cu încăpăţânarea de a se filma în situaţii imposibile cu noua sa cameră de luat vederi. Componenta cinematografică este importantă în acest sequel din 2007, pentru că Bean ajunge şi la a 59-a ediţie a festivalului de la Cannes. Prima întâlnire a eroului cu stridiile şi cerşitul pe aria O mio babbino caro sunt două dintre momentele amuzante ale filmului.
Dennis, pericol public/Dennis the Menace
joi, 20.30, Antena 1
Un alt 
film difuzat cu încăpăţânare în decembrie este Dennis, pericol public (1993). Neastâmpăratul Dennis, puştiul pus pe trăsnăi dintr-o suburbie americană, a fost mai întâi erou de bandă desenată, apoi de serial, apoi de animaţie, film de televiziune şi în sfârşit film pentru marele ecran. Acuzată la premieră că foloseşte formula lui Singur acasă, comedia s-a bucurat totuşi de un important succes de casă. Dacă Mason Gamble, micul interpret al lui Dennis, a primit o Zmeură de Aur pentru rolul său, Walter Matthau, care îl interpretează pe George, vecinul lui Dennis şi principala victimă a "pericolului public", a primit o mulţime de laude pentru aducerea pe ecran a vârstnicului dărâmat moralmente de boroboaţele micului său vecin.
Declaraţie de dragoste
vineri, 20.15, Prima TV
Puţine sunt 
filmele româneşti mai cunoscute decât această producţie în regia lui Nicolae Corjos, de la a cărei premieră se împlinesc anul acesta trei decenii. Dragostea dintre Alexandru (Adrian Păduraru) şi Ioana (Teodora Mareş), doi liceeni de condiţie socială diferită, va avea multe obstacole de înfruntat din cauza autoritarei mame a lui Alexandru, care crede că alături de Ioana băiatul ei nu va avea niciun viitor. Este prima apariţie a Tamarei Buciuceanu-Botez şi a lui Ion Caramitru în rolul unora dintre cele mai populare personaje din cinema-ul nostru, profesorii Isoscel şi Socrate, revăzuţi ulterior în seria Liceenii.
Singur acasă/Home Alone
sâmbătă, 20.30, Pro TV
Difuzându-l în fiecare an, postul de televiziune a transformat Singur acasă într-o vizionare aproape obligatorie, ca şi Iisus din Nazareth de Paşti. Singur acasă este în continuare comedia de familie cu cele mai mari încasări în SUA, chiar şi la 25 de ani de la premiera din noiembrie 1990 (iată 
un articol aniversar, cu detalii inedite şi amuzante de la filmări), care îl transforma pe Macaulay Culkin în cel mai de succes actor copil din anii '90. O poveste despre inventivitate, spiritul Sărbătorilor, dar şi cât de uşor este să nu apreciem ceea ce avem, Singur acasă este unul dintre cele mai bune exemple de nesincronizări între părerile criticilor şi cele ale publicului, filmul fiind primit cu răceală în cronicile epocii.
Expresul zăpezii/Snowpiercer
sâmbătă, 22.45, Pro TV
În regia sud-coreeanului Bong Joon-ho, bazat pe un roman de benzi desenate francez şi cu o distribuţie multicontinentală (inclusiv românul 
Vlad Ivanov), SF-ul Expresul zăpezii imaginează o lume a viitorului în care ultimii supravieţuitori ai omenirii gonesc într-un tren pus în mişcare de un motor perpetuu. De parcă această Arcă a lui Noe/închisoare mobilă nu ar fi de ajuns, supravieţuitorii sunt separaţi în două clase, elita ocupând primele vagoane, în timp ce clasa defavorizată trăieşte în condiţii sordide la celălalt capăt al trenului. Un grup revoluţionar se va forma în jurul lui Curtis Everett (Chris Evans), unul dintre defavorizaţi. Unul dintre filmele cel mai bine primite ale lui 2013.
Ultima redută/The Last Stand
duminică, 20.30, Pro TV
Primul rol principal al lui Arnold Schwarzenneger în mai bine de un deceniu! Actorul îl interpretează pe Ray Owens, un fost detectiv din Los Angeles ajuns şerif într-un mic oraş de la graniţa cu Mexicul, spre care se îndreaptă cu 300 de kilometri pe oră Cortez (spaniolul 
Eduardo Noriega), cel mai periculos traficant de droguri mexican, evadat din custodia FBI-ului. Cu un ofiţer FBI luat ostatic şi ajutor de la alţi gangsteri înarmaţi până în dinţi, Cortez este încontinuu înaintea forţelor de ordine aflate în urmărirea sa şi ameninţă să-şi piardă urma în Mexic. Dar asta doar până când se izbeşte de... stejarul austriac, gata de orice să-i dovedească lui Cortez că "pe aici nu se trece". Fără să fi devenit un succes de casă, filmul are suficiente replici simpatice, cascadorii bine gândite şi violenţă ca să-i satisfacă pe cei care au aşteptat revenirea lui Schwarzenegger.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu