marți, 24 noiembrie 2015

Cenaclul Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureş din data de 21 noiembrie 2015


  Cu toate că ploaia era deosebit de înverșunată, oamenii ce indrăgesc literatura, scriitorii s-au prezentat la Cenaclul Filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor. De mentionat că albia Râului Săsar este aproape plină, deci mai mult de 1,5 metri, debit al apei acesteia ce nu s-a văzut din 1970, când inundații au fost în toată țara.
        Doamna Carmena Băințan rostește cuvântul de bun venit și anunță desfășurătorul actualei ședințe de lucru. Printre invitați este și domnul Ioan Roșianu Romeo și doamna Claudia Mitră, domnul Nicu Păuna Scheianu, şi domnul Ioan Lazăr, nepotul Eroului Ilie Lazăr din Purcăreț-Salaj, care s-a stabilit definitiv în Giulești, domnul Emil Domuţa, istoric, fost director al muzeului, fost inspector la Inspectoratul Județean de Cultură. Mai menționăm pe fotograful din Ulmeni Maxim Vlad, și membrii filialei, Milian Oros, Dragomir Ignat, Oancă Aurelia, Aurelia Velea, Toma Rocneanu, Olimpia Mureșan, Ioan Hada și "candidații" Maria Focze şi Claudia Mitră.
      Este rândul doamnei Claudia Mitră, jurist venit din Botoșani, care se prezintă pe domnia sa dar și realizările literare materializate in două volume de poezii. Pentru noi a citit poezia "Mercantil", "La început a fost cuvântul", "Porțile au fost deschise", "Eu, tu, noi","Tu". "Adevărul din cartoane". Poeta a primit aplauze din partea celor prezenți.
        Frumos a conchis domnul I. Lazăr care a apreciat aceste realizări ale doamnei Claudia Mitră.
        Domnul Ioan Romeo Roșianu a citit "Scrisoare din Rai", "Scrisoare despre credite cu sfinți", "Frica de moarte",
          Domnul I. Lazăr arată că este o legătură intrinsecă între Grigore Vieru, Adrian Păunescu, și Ioan Romeo Roșianu.
        Citește domnul Milian Oros, poezii, cum spune domnia sa, de altă natură, față de cele cu rimă albă a domnului I.R. Roșianu. Dânsul citește poezie clasică, cu ritm și rimă. Este poezie de Atanasiu Oros din volumul "Poezii de acasă", dă citire poeziei de pe coperta IV al volumului în discuție. La o replică asupra cărții domnului Dragomir Ignat, domnul Milian Oros spune că are impresia că este prea stilizat omul în poezia dânsului, la care domnul I.R. Roșianu dă o replică din care desprindem că ceea ce a făcut creatorul este original și nimeni nu poate "regulariza sau categorisi poezia." O altă variantă de a lămurii spusele domniei sale, repune pe tapet domnul Milian Oros, după care se dă din nou cuvântul musafirei noastre Claudia Mitră care citește :"Atipic", "Schiță", "Noapte albă", "Cu punct și de la capăt", "Umbra cuvintelor", " Și ingerii cad", "Singurătăți", "Tu", "E cam târziu pentru asta", "Fire de praf", "Motive",
      Doamna Carmena Băințan apreciază poezia domnului I.R. Roșianu, poezie cu acorduri fine, cum nu ți-ai imagina că poate fi scrisă de un bărbat. Despre poeziile doamnei Claudia Mitră, spune că este o poezie “a adevărului și realității actuale ale societății”... Continuă cititul domnul I.R. Roșianu care recită poezia dedicată mamei răsplătită cu aplauze din partea auditoriului. Domnul Ioan Hada spune că poeziei doamnei Claudia Mitră poate să-i crească valoarea prin citirea actoricească sau i se scade din emoție dacă citirea este impersonală. La poezia domnului I.R. Roșianu, spune că este o poezie personalizată, în fiecare se obsearvă stilul lui personal. Face o metaforă a poeziei române care la rădăcină are folclorul, trunchiul sunt poeții consacrați Mihai Eminescu și ceilalți și noi ceilalți suntem crengile. Își dorește să cunoască mai profund poeziile doamnei Claudia Mitră.
      Domnul I.R. Roșianu arată cum lucrează atât în editură cât și "on line",unde poate publica fiecare scriitor maramureşean. Și prezintă antologiile pe care le-a realizat cât și linkul pe care se pot pune creațiile fiecăruia. Domnia sa dă mai multe lămuriri celor care doresc să publice, și își arată realizările acestor demersuri pentru realizarea revistei domniei sale “eCreator”cât și alte probleme organizatorice pentru acei care doresc să lucreze în colaborare cu Domnia sa. Sunt lucruri strict necesare mersului de bine a viitoarei reviste a fiilialei. Cenaclul se încheie cu discuţii libere și întrebări puse acestui poet și editor care este domnul Ioan Romeo Roșianu.


                                                          Toma Gross ROCNEANU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu