miercuri, 30 septembrie 2015

Lucreţia Ciobanu, "doamna munţilor", a murit la vârsta de 90 de ani

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu, cunoscută drept "doamna munţilor", a murit, miercuri, la vârsta de 90 de ani, după cum au anunţat mai mulţi apropiaţi ai acesteia.
Lucreţia Ciobanu, născută pe 27 octombrie 1924, în localitatea Topârcea, judeţul Sibiu, a fost o interpretă de muzică populară, cunoscută în special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian.
Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită "Doamna Munţilor", datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până în Statele Unite ale Americii şi Canada.
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreţia Ciobanu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, "pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală". Ulterior, acesta i-a conferit, pe 7 februarie 2004, şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".
Pe 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piaţa Mare din municipiul Sibiu în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a festivalului de folclor Cântecele Munţilor, apreciata solistă a primit titlul onorific de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, potrivit Wikipedia. Dumnezeu să-i dea odihna veşnică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu