miercuri, 30 septembrie 2015

Ce fel de cărţi ar trebui să citim înainte de culcare pentru a dormi mai bine?!

A citi înainte de culcare e una dintre plăcerile multora dintre noi şi o cale de a ne relaxa înainte de a adormi. Dar oamenii de ştiinţă avertizează că noile tehnologii ce permit citirea cărţilor în format electronic ne pot perturba somnul. Recomandarea lor? Să citim cărţi tipărite.
Când citim o carte în format electronic, pe tabletă sau e-reader, lumina emisă de ecran poate deregla mecanismele ce controlează instalarea stării de somn. Această lumină cu tentă albastră afectează „ceasul intern” al organismului, care controlează ritmul proceselor fiziologice care au loc în cele 24 de ore ale zilei.
Perturbarea ritmului natural al somnului poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii, mergând până la efecte grave, precum creşterea riscului de apariţie a demenţei, cancerului şi diabetului.
În cadrul unui studiu cu durata de 2 săptămâni, întreprins la Penn State University şi Harvard University din SUA şi publicat în Proceedings of the National Academy of Science, 12 participanţi au citit cărţi electronice în fiecare seară, timp de 4 ore înainte de culcare. Experimentul a fost apoi repetat cu cărţi tipărite.
Cercetătorii au constatat că, atunci când citiseră cărţi în format electronic, participanţii erau mai puţin somnoroşi seara şi aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi. Analizele au arătat că ei aveau în organism un nivel mai scăzut de melatonină, un hormon implicat în inducerea stării de somn.
De asemenea, prezentau în timpul somnului o fază REM mai scurtă; somnul REM (rapid eye movement) reprezintpă o fază esenţială a somnului, în cursul căreia se fixează informaţiile în memorie. Ceasul lor intern era decalat şi aceste persoane erau, în dimineaţa următoare, mai puţin vioaie (alerte) decât cele care citiseră cărţi tipărite.
Cercetătorii spun că sunt necesare urgent studii aprofundate care să documenteze efectele dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului şi asupra ritmului natural al organismului; acest lucru este cu atât mai important cu cât aceste dispozitive sunt folosite de tot mai mulţi copii şi adolescenţi, iar perturbarea somnului acestora poate avea, pe termen lung, consecinţe  serioase asupra sănătăţii. Sursa: Mail Online


                                                                  dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu