miercuri, 26 august 2015

Profesorii rămân fără bani, din nou!

NEGOCIERILE PENTRU MAJORAREA SALARIILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNT AU FOST AMÂNATE. DE CÂND POT PRIMI PROFESORII SALARII MAI MARI

Discutiile referitoare la majorarea salariilor din invatamant au fost amanate pana la data de 15 septembrie, pentru acumularea mai multor "elemente concrete", potrivit ministrului Educatiei.
Dl. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat la finalul sedintei de luni, dintre sindicalisti, premierul Victor Ponta si ministrii Finantelor si Muncii, ca in urma variantelor de majorare si a calendarului propus, discutiile pe tema cresterii salariilor din invatamant au fost amanate cu aproximativ trei saptamani.
Majorarea salariilor din invatamant vor tine insa cont si de Legea salarizarii si de Codul Fiscal.
"Au fost avansate mai multe variante de calendar si procente, dar nu putem da un raspuns pana nu stim stadiul legii salarizarii si ce se va intampla cu Codul Fiscal", subliniaza Sorin Cimpeanu.
In urma discutiilor de luni, ministrul Educatiei a anuntat ca a convenit cu sindicatele amanarea discutiilor pana in 15 septembrie, cand vor fi prezentate elemente concrete.
Despre efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, ministrul Educatiei arata ca acesta este similar cu cel facut pentru medici.
"Efortul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde de lei, echivalentul majorarii cu 25% a veniturilor medicilor", a declarat Cimpeanu.
Acesta mai spune ca este posibil ca profesorii sa beneficieze de salarii mai mari chiar din aceasta toamna.
"Se discuta finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizarii. teoretic ar fi posibil alocarea majorarilor in avans, daca aceasta ar fi aprobata de Parlament pana la 1 noiembrie. Incercam, de asemenea, plata in avans a salariilor prevazute in acordul cadru din 2014", mai spune ministrul Educatiei.
Sindicalistii din invatamant se arata totusi multumiti de disponibilitatea la dialog a Executivului si asteapta urmatoarea etapa a negocierilor.
"Guvernul Romaniei doreste ca sanatatea si educatia sa mearga in acelasi timp in ceea ce priveste cresterea salariilor. Legat de Legea salarizarii, vom avea o intalnire saptamana viitoare cu doamna Rovana Plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea daca agreeaza propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a facut Ministerul Muncii si am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am facut anul trecut sa fie aplicate in avans. Vom avea o noua runda de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie", a declarat presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar.




                                                                                Autor: Banu Alexandra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu