joi, 27 august 2015

Manual şcolar de geografie din Italia: Ungurii din România luptă pentru independenţă; maghiara e limba oficială !

Limba maghiară este limba oficială în România iar ungurii din România luptă pentru independență. Asta învață elevii de gimnaziu din Italia dintr-un manual de geografie.

Românii, grupul etnic dominant, trăiesc în afara arcului Carpatic iar ungurii, al doilea grup etnic, sunt concentrați în Transilvania. Informația este cuprinsă într-un manual de geografie din Italia destinat elevilor din clasele 6-8.

Elevii italieni mai află și faptul că limba maghiară ar fi fost recunoscută oficial și că ungurii din România luptă pentru independență. Din formularea autorilor manualului reiese, în mod eronat, că limba română nu ar fi singura limbă oficială de stat în România.

Dacă Kelemen Hunor și DMR alături de Laszlo Tokes și restul organizațiilor separatiste maghiare afirmă că militează pentru autonomia teritorială, iată că elevii italieni sunt învățați despre adevăratele intenții secesioniste ale liderilor comunității maghiare din România: independeța.

Manualul vorbește și despre fenomenele de rasism și intoleranță existente în România cu care se confruntă ”zingari” (țiganii) și vorbește despre terminologia corectă cu referire la acest grup etnic ”rom o sinti”. Asta în condițiile în care, după cunoștința mea, italienii folosesc doar termenul de ”zingaro” atunci când se referă la acest grup etnic (de multe ori și atunci când se referă la români în general).


                                                                                      Dan Tanasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu