miercuri, 26 august 2015

ALDE Cluj-Napoca spune NU distrugerii valorilor de patrimoniu din municipiul Cluj-Napoca

 Cluj-Napoca
E-mail: secretariat@aldecluj.ro Telefon: 0799396100

Comunicat de presă

Organizația municipală ALDE Cluj-Napoca condamnă vandalizarea și distrugerea cu bună știintă a monumentelor istorice din orașul Cluj-Napoca, având în vedere ultimele evenimente petrecute la grupul statuar Matia Corvin, monument istoric de categoria A, care este de importanță națională, conform LMI 2010, situație în care se află și Obeliscul Carolina din P-ța Muzeului, dar și alte monumente istorice.
Tocmai în acest sens cerem primarului Emil Boc, în calitate de gestionar al patrimoniului urbanistic din Cluj-Napoca, dar și în conformitate cu Legea 422 din 2001, a monumentelor istorice, care stipulează ca obiectivele monumente istorice să beneficieze de protecție și pază din partea autorităților care le administrează, să fie luate măsurile legale care se impun. 
Pentru restaurarea grupului statuar Matia Corvin au fost cheltuite sume importante din fonduri publice. Persoanele care se ocupa de aceste acte de vandalism sunt inconștiente de faptul că aduc deservicii de imagine orașului Cluj-Napoca, pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. De asemenea, pentru fiecare distrugere în parte, se cheltuiesc sume importante din banii contribuabililor clujeni, ca aceste monumente istorice să fie restaurate și să arate într-o stare exemplară.
Aceste monumente, precum și toate celelalte, indiferent de conotația lor etnică, românească sau maghiară, ori în acele cazuri unde au însemnătate comună, sunt o carte de vizită pentru turiștii care vizitează urbea de pe Someș.  Orașul, care se vrea multicultural, ar trebui să fie un model și o etichetă pe plan extern, privind buna conviețuire și respectul pentru istoria multiculturală a orașului”, a afirmat Leonard Horvath, copreședinte ALDE Cluj-Napoca.
Domnule primar Emil Boc, având în vedere cele enunțate, dar și faptul că suntem contribuabili la bugetul local al acestui oraș, în calitate de cetățeni ai comunității locale pe care o reprezentați, dar și în cea de membrii ai organizației ALDE Cluj-Napoca, vă cerem să fie detașat personal de la poliția comunitară, care să aibă în vedere și aceste aspecte de protecție a monumentelor istorice, nu numai amenzile de parcare din centrul orașului. Stim cu toții ca sunt plătite în zadar camere de supraveghere pentru centrul istoric, dar și pentru monumentele istorice și cu toate acestea, istoria și valorile de patrimoniu ale orașului comoară sunt vandalizate sub ochii noștri, ai tuturor.
                                
                                             Biroul de presă ALDE Cluj-Napoca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu