vineri, 31 iulie 2015

Vineri, 31 iulie, începe Postul Adormirea Maicii Domnului


Vineri, 31 iulie, începe Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, ce se va încheia la data de 15 august. Dintre cele patru postiri importante ale anului, ca perioadă de durată, Postul Sfintei Mării, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, este cel mai nou, datând abia din secolul al V-lea.
Postul Adormirii Maicii Domnului este mai puţin aspru în comparaţie cu Postul Paştelui, însă este mai sever în comparaţie cu  alte două posturi de peste an, cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi al Naşterii Domnului. Credincioşii ştiu că, pe parcursul acestor două posturi, în fiecare sâmbătă şi duminică, Biserica le acordă creştinilor dezlegare la peşte. În schimb, în timpul postului Sfintei Mării, creştinilor le este permis consumul de peşte doar în ziua de 6 august, când Ortodoxia sărbătoreşte Schimbarea la Faţă a Domnului. 
De ce Postul Sfintei Mării începe pe 31 iulie ?
De obicei, postul Sfintei Mării începe pe data de 1 august, iar  în seara zilei de 31 iulie este lăsata de sec. Dacă această dată este orânduită în calendar într-o zi de miercuri sau de vineri, atunci se lasă sec cu o zi mai devreme, pe 30 iulie, şi postul începe în ziua următoare, pe  31 iulie.
Ce rol are postul Sfintei Mării ?
Postul Sfintei Mării este rânduit de Biserică pentru a aminti creştinătăţii virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de Postul pentru care, potrivit tradiţiei, Maica Domnului s-a pregătit pentru a trece la viaţa veşnică.
Postul Sfintei Mării îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice foarte importante din luna august: Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sfinţii părinţi spun că: “Postul Adormirii Domnului nu trebuie să se rezume numai la înfrânarea de la anumite alimente, ci mai degrabă de la lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu, săvârşirea de păcate. Pentru credincioşi, rostul postirii este acela de a crea o armonie perfectă între trup şi suflet”. 
Cum se posteşte ?
În timpul Postului se ajunează lunea, miercurea şi vinerea până seara, după apusul soarelui. Atunci postitorii pot să consume mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se consumă untdelemn şi vin, fiind zile de dezlegare la aceste alimente. În ziua sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului, la 6 august, în orice zi ar fi orânduită în calendar, se face dezlegare la untdelemn, la peşte şi la vin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu