miercuri, 17 iunie 2015

Weekend cultural românesc, la Mons, capitală culturală europeană în 2015

Mons, capitala culturala europeana in 2015, va gazdui un weekend cultural românesc, in perioada 10 - 12 iulie, la Maison Folie, potrivit unui comunicat trimis de Institutul Cultural Român (ICR) din Bruxelles. Jazz de inspiratie traditionala, instalatii si ateliere de arte vizuale si bijuterii din lemn, lumini si mapping 3D, cinema in aer liber, gastronomie si vinuri romanesti sunt doar cateva dintre elementele patrimoniului cultural romanesc care vor fi prezentate in premiera publicului din capitala culturala a Europei.
Artistul vizual Doru Dumitrescu, muzicienii Cătălin Milea si Ioana Mihai, arhitectii Alexandra Suciu si Virgiliu Guraliuc (Visual Skin), Marinela Vasilica Ardelean - specialista in oenogastronomie -, alaturi de alti artisti belgieni vor fi protagonisti, timp de trei zile, la Maison Folie din Mons. Acest spatiu va fi transformat, cu ajutorul scenografiei artistei belgiene Anne Desclée, intr-o destinatie turistica si culturala romaneasca, animata de artistii romani prezenti la evenimente.
''Suntem onorati si incantati ca artistii romani, cu sprijinul ICR Bruxelles, au raspuns pozitiv invitatiei de a se asocia acestei mari aventuri - Mons capitala culturala europeana 2015 - si sunt convinsa ca prin astfel de initiative putem arata diversitatea culturii europene'', spune Caroline Kadziola, directorul departamentului de relatii internationale al Fundatiei Mons 2015.
Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie rolul de "capitala culturala europeana", pentru un an, alaturi de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, ca si predecesoarele sale, Lille si Liverpool.
Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu alaturi de Luxembourg. Mediafax


                                                                           Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu