marți, 16 iunie 2015

O umilinţă naţională (Opinii)

Echipa nationala de fotbal a României a remizat, scor 0-0, in deplasarea din Irlanda de Nord si se mentine pe primul loc al Grupei F din preliminariile pentru Euro 2016. Cu toate acestea, isi face simtita prezenta tot mai mult un sentiment de profunda nemultumire fata de jocul "tricolorilor".
Victor Piturca ramane unul dintre cei mai contestati selectioneri pe care i-a avut nationala Romaniei, desi la nivelul rezultatelor este cu siguranta in top.
Asta se intampla pentru ca microbistul din tara nu isi doreste rezultate cu orice pret, ci vrea sa vada fotbal. Discutia cu privire la pretentiile, exagerate sau nu, ale fanilor au fost si vor mai fi, sigur fiind un singur lucru, ca aceste asteptari, uneori chiar exagerate, exista.
De asta a ajuns Piturca sa fie huiduit la aproape fiecare meci, antrenorul acceptand apoi prima oferta pe care a primit-o. Si asta nu a inteles urmasul sau, Anghel Iordanescu.
România se afla la un pas de calificarea la turneul final din Franta, se afla foarte aproape de Top 10 FIFA, insa lumea e nemultumita. De ce?! Pentru ca România joaca exact ca acum un an sau doi.
Pentru cei care s-au uitat sambata seara la meciul cu Irlanda de Nord nu cred ca a existat vreo diferenta intre echipa hulitului Piturca si a lui Iordanescu. Acelasi stil conservator, defensiv, aceeasi precipitare puerila din atac, aceeasi absenta aproape totala a constructiei.
Dar mai e un lucru, poate cel mai important, care i se poate imputa lui Iordanescu dupa partida de la Belfast, anume umilirea lui Eric Bicfalvi.
Cine este Bicfalvi? Este cel mai bun fotbalist roman in momentul de fata! Insa, in opinia selectionerului, nu este suficient de bun pentru a evolua in fata unui Chipciu pe care fanii FCSB au ajuns sa-l huiduie in primavara din cauza evolutiilor execrabile, nu poate juca in fata unui Torje esuat in Turcia si de care Udinese nu stie ce sa mai faca pentru a scapa, nu poate juca in fata unui Maxim inconstant la Stuttgart, echipa care a evitat retrogradarea in ultima etapa.
Si nu doar ca nu poate sa le ia fata titularilor, dar Bicfalvi nu are loc nici ca rezerva in fata unui Bogdan Stancu a carui unica realizare din ultimii ani este implantul de par sau a unui debutant, Florin Andone, care vine de la retrogradata Cordoba, acolo unde nici macar nu e titular.
România, egal cu Irlanda de Nord
Ce a facut Bicfalvi in ultimul sezon ca sa merite sa fie in orice conditii in fata ilustrilor favoriti ai "Generalului"? Nu a ajuns decat golgheterul campionatului Ucrainei, marcand 17 goluri din postura de mijlocas ofensiv, la egalitate cu Alex Teixeira, brazilianul lui Lucescu, si peste Kravets sau Yarmolenko, de la campioana Dinamo Kiev. Si nu doar ca a inscris gol dupa gol, dar a facut-o in tricoul extraordinarei echipe Volyn Lutsk, nu de la vreo forta a Ucrainei.
Cu toate ca se afla in cel mai bun moment al carierei, chiar daca Mircea Lucescu a anuntat public ca il vrea la Sahtior si desi fotbalistii romani care sa inscrie constant sunt mai rari ca scandiul, Bicfalvi a privit de pe banca de rezerve remiza chinuita a României de la Belfast.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu