sâmbătă, 27 iunie 2015

Cenaclul Scriitorilor Maramureş din 27 iunie 2015

Frumusețea unei zile nu constă neaparat dintr-o zi senină, cu toate că, de această dată, în afară de faptul că erau poeții la rând cu cititul creației, dar poate că în cinstea creațiilor lor, Domnul a dat aceasta zi minunată după o săptămână de ploi și chiar zăpadă la… Predeal. Deci și clima a îndulcit atmosfera poetică de la Cenaclul nostru, ceea ce toți au considerat că este un semn bun, atât pentru creație, cât și pentru poeții noștri.
      După un frumos cuvânt de "bun venit", doamna scriitoare ing. Florica Bud, președintele Cenaclului Scriitorilor Maramureş, roagă pe poetul Ioan Potop, ca înainte de-a își citi creația să facă un scurt excurs al vieții și creației domniei sale. Domnul Potop face o scurtă și frumoasă expunere  a subjugătii vieții pe tărâmul poeziei, expunere din care reiese că dragostea pentru natură și semeni, l-a dus la așterne gândurile sale bune și protectoare în versuri, în revărsarea sentimentelor nealterate pentru această cauză, a iubirii de oameni și a naturii. Dă citire unui buchet de poezii, care aduce laudă omului, naturii, nestematelor frumuseți ale acestora, care în momente de extaz, te împing la alegerea unor sensibile cuvinte, prin care să poți exprima desăvârșirea, atât de profund exprimată, că uneori cititul se suprapune cu lacrimile, momente de adevărată creație. Poeziile citite au mișcat asistența care a binevoit să asculte și asiste la astfel de perle. Dacă in poezia obișnuită toate se înclină în fața iubirii, aici avem o dragoste în care este cuprinsă iubirea de oameni, iubirea de minunile oferite de Domnul și date Omului. Această mişcare în care planurile care sunt versatile omului și în care operează el, se includ in dragostea ce ne poartă Domnul fiecăruia.
    Prima luare de cuvânt a fost a domnului Iuga, alias Ion Bogdan, care i-a făcut pe marginea lecturarii două epigrame. În epigrame cere mai multă poezie și mai puțin materializată în definiții tehnice.
    Doamna Ileana Ștețco, nu consideră că aceste versuri pot fi considerate poezii.
    Doamna Angela Micle spune că totuși era mai bine dacă se citeau aceste versuri înainte de-a fi și tipărite, ocazie cu care se mai puteau și îmbunătăți cu folos.
    Profesoara Bety Kirkmaier, este impresionată de sinceritatea versurilor, recomandă să lase laturile științifice ale profesiei si să își toarne sufletul și simțirile în poezie. Chiar dă unele explicații concrete la reluarea unor poezii pentru a fi mai sentimentale, mai sufletiste, mai sincere.  Prețuiește munca domnului profesor Ioan Potop.
    Doamna prof. dr. Terezia Filip, ca un fel de scuză, domnia ei este puțin distantă, deoarece cunoaște mai puțin cenaclul, dorește să se prezinte materialele înainte de Cenaclul Scriitorilor. Consideră că “domnul I. Potop este în căutarea sinelui în poezie și este posibil ca să reușească poezia pe care și-a dorit-o. Nu trebuie neglijat cititul cărților din orice domeniu. Foarte multă sensibilitate și emoție, dar probabil că formula de punere în valoare a dorințelor sale trebuia să fie într-altfel. Poate că era necesară o pornite inversă a abordătii acesteor dorințe”.
    Tot Domnia ei ne prezinta al treilea volum a lui Baky Ymeri, "Anotimpul Iubirii", volum bilingv. Este un volum scris de o persoană elevată. A avut bucuria să afle nume cunoscute, pe care îi cunoștea când încă numele lor nu rezonau în literatură. Acum are bucuria să afle că mulți din aceștia au devenit nume în cultura țării. Este impresionată de doamnele Florica Bud și Bety Kirkmaier, care acum au simboluri și metafore care le sunt specifice. Reia pe poetii cunoscuți de Domnia sa, cărora le face câte o scurtă caracterizare. După ce a discutat puțin despre Gavril Ciuban, i-a venit rândul  poetei Ileana Ștețco  careia i-a "aflat râul",  Ioan Dragoș, cu "pădurea orașului" și ceilalți care au compus acest volum, Muste...Scheianu, Angela Micle Mureșan care a impresionat-o. Ioan Bogdan, ne felicită și ne urează și alte succese în activitatea noastră. Dacă cenaclul este “o școală să nu uităm să fim și toleranți”.
    Domnul Toma Gross Rocneanu spune ca la noi, în cultura noastră, dragostea pentru fenomenele naturii, pentru Marea iubire a lui Dumnezeu, pentru fiecare obiect sau viețuitoare, încă nu este comună. La japonezi nu se pot căsători, până mirele nu vede cum creşte piatra. Despre astfel de lucruri ne pregătește domnul Ioan
Potop, deci dacă nu cunoaștem ceva, nu trebuie de desființat. .Potop a înțeles încrengătura între dragostea Domnului pentru om și pământul de care ne folosim. Este stilul lui și probabil că dacă se va face înțeles de mai mulți va fi și mai mult apreciat
    Domnul Vasile Tivadar spune că poeziile par a fi traduceri, care el le numește o tolerare în poezie, este bine să mai fi consiliat de poeţii consacrați. A riscat, cu toate că nu s-a făcut de rușine.
    Cu asta "Anul literar" îl încheiem cu rezerva că, dacă vor fi lansări de carte să facem efortul de-a participa toţi membrii lui.
    Doamna ing Florica Bud, președinta de cenaclu urează tuturor sănatate și putere de creaţie.

                                                                               Toma G. Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu