duminică, 31 mai 2015

Poetul Ioan Es. Pop participă la Noaptea Literaturii Europene de la Lisabona

Poetul Ioan Es. Pop face parte dintre cei zece scriitori europeni care participă la cea de-a treia ediţie a Nopţii Literaturii Europene, organizată pe 6 iunie, un proiect integrat în Sărbătorile Lisabonei (Festas de Lisboa), informează Institutul Cultural Român din capitala portugheză.
Pe 6 iunie, timp de cinci ore, între 18.00 şi 23.00, Ioan Es. Pop va recita din opera sa alături de celebra actriţă portugheză Mónica Calle, la Biblioteca da Imprensa Nacional Casa da Moeda. Serata literară creativă şi inedită este deschisă tuturor iubitorilor de litere doritori să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene.
Zece scriitori europeni, printre care şi maramureseanul Ioan Es. Pop, vor fi prezenţi la eveniment în prima sâmbătă a lunii iunie, pentru sesiuni variate de lectură din opera lor. Lecturile, având o durată între 10 şi 15 minute, se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect şi localizate în selectul cartier Príncipe Real.
În acest an, Noaptea Literaturii Europene prezintă opere precum "En la orilla", de Rafael Chirbes (cel mai bun roman spaniol al anului 2013, distins cu premiul naţional pentru naraţiune şi premiul criticii), "O Meu Irmão", de Afonso Reis Cabral (câştigător al premiului LeYa 2014), şi "Judas beijava maravilhosamente" (traducere în limba portugheză), de Maira Papathanasopoulou, bestseller, cu peste 400.000 de exemplare vândute în Grecia.
De-a lungul Nopţii de Literatură se vor mai auzi poveşti precum cele ale scriitorilor Thomas Melle (Germania), cu "3000 Euros", Elfriede Jelinek (Austria), cu critica înverşunată a sistemului bancar capitalist în "Die Kontrakte des Kaufmanns", Chantal Thomas (Franţa), cu "L’échange des princeses", o călătorie în timpul prinţeselor din secolul al XVIII-lea, Salla Simukka (Finlanda), cu al său roman "Punainen kuin veri", şi Chiara Gamberale (Italia), cu "Per dieci minuti".
Poezia va fi reprezentată de două ţări: România şi Cehia. Ion Es. Pop va completa noaptea de 6 iunie cu o selecţie de poeme care "configurează o geografie hipnotică a morţii vii şi a agoniei ca trăire substanţială. O hartă a suferinţei expiatorii de unică forţă şi frumuseţe în poezia noastră de după 1989" (Dan C. Mihăilescu).
"Amiga" (traducere în limba portugheză) a Simonei Racková (Cehia) va trasa un cvasi-jurnal în vers liber inspirat din universul feminin.
Fragmente din operele acestor scriitori vor fi citite de actori portughezi în diverse spaţii de referinţă din aria Príncipe Real: Biblioteca Imprimeriei Naţionale Casa Monedei (spaţiul dedicat României), brutăria São Roque, miradouro-ul São Pedro de Alcântara, Sala cu blazoane a Muzeului São Roque şi Palatul Conţilor de Ceia - Rectoratul Universidade Aberta, printre altele.
Noaptea Literaturii Europene este o iniţiativă pusă în practică de EUNIC Portugalia, reţeaua institutelor culturale şi a câtorva ambasade străine, precum şi de Reprezentanţa Comisiei Europene în Portugalia.

                                                                                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu