duminică, 31 mai 2015

Cum trebuie să ne îmbrăcăm corect când intrăm în biserică?!

Atunci când intri în biserică ţi se spune că trebuie să-ţi dai şapca sau clopul dacă eşti bărbat şi să îţi pui baticul, dacă eşti femeie. Regulile sunt şi mai stricte dacă vorbim de o mănăstire, iar fusta mini nu este acceptată sub nici o formă. Pentru că Sfânta Scriptură aminteşte cum se îmbracă un creştin adevărat:
"De aceea, Sf. Pavel spune că este ruşine să se tundă o femeie , pentru că în felul acesta s-ar fi asemănat cu prostituatele timpului. Acest lucru chiar începuse să se creadă despre unele femei creştine, întrucât seara ele mergeau cu capul descoperit la Cina Domnului numită „agapă”, iar pentru păgâni, o masă comună care se numea „agape-iubire” şi la care femeile mergeau cu capul descoperit, era perceput ca o orgie ridicată la nivel de cult, un fel de „prostituţie sacră”, practicată deseori la romani. Dacă pentru antici a vorbi cu capul descoperit era semn că vorbeşti fără a ascunde ceva, de aici şi vorba «a spune adevărul gol-goluţ», pentru creştini descoperirea capului însemna deschiderea faţă de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu".
Cu toate acestea, Biserica contemporană nu poate să dea o femeie afară din Casa Domnului dacă nu are capul acoperit. Totul ţine de înţelepciunea preotului care poate să-i explice unei enoriaşe cum este mai bine. Până la urmă biserica contemporană mai are o problemă, să-i determine prin preoţi ca prin faptele lor să-i aducă pe enoriaşi la Sfânta liturghie!

                                                                          dr. Iulian Coza


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu