luni, 27 aprilie 2015

Ce fel de cărţi ar trebui să citim înainte de culcare ?!

A citi înainte de culcare e una dintre plăcerile multora dintre noi şi o cale de a ne relaxa înainte de a adormi. Dar oamenii de ştiinţă avertizează că noile tehnologii ce permit citirea cărţilor în format electronic ne pot perturba somnul. Recomandarea lor? Să citim cărţi tipărite. Cu ce subiect?! Este din nou alegerea noastră: de dragoste, aventură, SF, istorice, poezie, etc
Cand citim o carte in format electronic, pe tableta sau e-reader, lumina emisa de ecran poate deregla mecanismele ce controleaza instalarea starii de somn. Aceasta lumina cu tenta albastra afecteaza ,,ceasul intern” al organismului, care controleaza ritmul proceselor fiziologice care au loc in cele 24 de ore ale zilei.
Perturbarea ritmului natural al somnului poate avea consecinte negative asupra sanatatii, mergand pana la efecte grave, precum cresterea riscului de aparitie a dementei, cancerului si diabetului.
In cadrul unui studiu cu durata de 2 saptamani, intreprins la Penn State University si Harvard University din SUA si publicat in Proceedings of the National Academy of Science, 12 participanti au citit carti electronice in fiecare seara, timp de 4 ore inainte de culcare. Experimentul a fost apoi repetat cu carti tiparite.
Cercetatorii au constatat ca, atunci cand citisera carti in format electronic, participantii erau mai putin somnorosi seara si aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi. Analizele au aratat ca ei aveau in organism un nivel mai scazut de melatonina, un hormon implicat in inducerea starii de somn.
De asemenea, prezentau in timpul somnului o faza REM mai scurta; somnul REM (rapid eye movement) reprezintpa o faza esentiala a somnului, in cursul careia se fixeaza informatiile in memorie. Ceasul lor intern era decalat si aceste persoane erau, in dimineata urmatoare, mai putin vioaie (alerte) decat cele care citisera carti tiparite.
Cercetatorii spun ca sunt necesare urgent studii aprofundate care sa documenteze efectele dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului si asupra ritmului natural al organismului; acest lucru este cu atat mai important cu cat aceste dispozitive sunt folosite de tot mai multi copii si adolescenti, iar perturbarea somnului acestora poate avea, pe termen lung, consecinte serioase asupra sanatatii.

Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu