vineri, 20 martie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ. ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE

Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările dezvoltate, un procent substanţial (5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru  tratamentele curative dentare.
Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematică a campaniilor de promovare a sănătăţii orale care să sensibilizeze populaţia asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiţie esenţială pentru menţinera sănătăţii şi a stării de bine.
Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie din întreaga ţară participă activ, timp de o lună (în perioada 20 martie-20 aprilie 2015), la desfăşurarea campaniei Toată viaţa un zâmbet sănătos!, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale.
            Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, dar, anul acesta, se va pune un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate şi a părinţilor cu privire la măsurile corecte de igienă dentară şi informarea asupra consecinţelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esenţiale le poate avea asupra danturii şi organismului.
            Igienei orale în sarcină trebuie să i se acorde o atenţie deosebită deoarece modificările hormonale care au loc în timpul gravidităţii (secreţia crescută de gonadotropină, estrogen, progesteron) produc schimbări importante şi la nivelul cavităţii orale. Aceasta devine mult mai vulnerabilă la acţiunea agenţilor bacterieni iar una din consecinţe este sângerarea gingivală (aşa-numita gingivită de sarcină). Pentru a evita sângerările viitoare, gravidele neglijează uneori igiena dentară, ceea ce conduce la apariţia plăcii dentare. Se creează astfel un cerc vicios care duce la apariţia cariilor şi a altor probleme dentare. Studiile arată că până la 18% din naşterile premature sunt cauzate de paradontoză (inflamaţia, de cauza bacteriană, a ţesuturilor de susţinere a dinţilor).
Campania Dantură sănătoasă, la orice vârstă! urmăreşte sensibilizarea femeilor gravide asupra importanţei igienei orale pentru sănătatea lor şi a sugarului.
            De asemenea, primii ani de viaţă sunt critici pentru dezvoltarea dentiţiei, deoarece numai o dentiţie de lapte sănătoasă asigură mai târziu dezvoltarea normală şi armonioasă a dinţilor permanenţi. Îngrijirea trebuie să înceapă chiar de la apariţia primului dinte.   Obiceiurile formate cât mai devreme devin mai târziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de grădiniţă şi a şcolarilor cu privire la măsurile corecte de igienă orală este esenţială pentru formarea unor deprinderi sănătoase care îi vor însoţi toată viaţa.
            Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii.
            Pentru o bună reuşită a campaniei se vor organiza acţiuni de diseminare a informaţiilor privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale. Informaţiile vor fi distribuite atât în format tipărit cât şi în format electronic .
         La nivel judeţean, activităţile campaniei sunt: distribuirea de pliante, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice la clasele de elevi cu tematică specifică .
         


                                                             CONDUCEREA


                              DIRECTIEI DE SANATATE PUBLICA MARAMURES                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu