marți, 17 martie 2015

Comunicat de presă senator PSD Sorin Bota

              17.03.2015

Proiect de Lege privind reglementarea creanţelor cesionate

         Senatorul PSD Sorin Bota a iniţiat o propunere legislativă privind reglementarea creanţelor cesionate. Conform acestei initiative legislative, creanţele cesionate pot fi valorificate până la maxim dublul sumei din valoarea de cesiune, fără a depăşi valoarea debitului principal restant. Recuperarea creanţei se face în rate, în urma negocierii dintre debitor şi proprietarul de drept al creanţei. Orice tip de creanţă sau drepturi litigioase nu pot fi valorificate, răscumpărate sau achitate mai mult de dublul sumei plătite de deţinătorul creanţei sau al dreptului litigios.
„Azi , legislaţia României prevede ca executarea silită să se facă atât pentru bunurile şi veniturile  existente, dar şi pentru bunurile şi veniturile viitoare. Debitorii devin astfel captivi firmelor de recuperări, executarea silită încetând în momentul achitării integrale a creanţei, sau a decesului debitorului în condiţiile în care moştenitorii acestora renunţă la moştenire. Ori, ceea ce s-a întâmplat şi  în Romania,  referitor la criza financiară,  poate fi considerat un caz de forţă majoră şi nu putem lăsa milioane de români  fără o protecţie legislativă.
Dacă CEDO  a considerat că impozitarea cu 85% a drepturilor litigioase este legală, acelaşi principiu se poate aplica şi aici fără să greşim. Instituţiile financiare nebancare nu se subordonează în niciun fel BNR-ului, având  o legislaţie permisivă identică cu cea a SRL-urilor, ceea ce permite să se abuzeze atunci când se face executarea şi în special în ceea ce priveşte valoarea la care se finalizează aceasta.
Orice creanţă sau drept litigios trebuie limitate pentru a se elimina specula şi tentaţia de a se realiza venituri exorbitante pe seama statului sau a cetăţenilor neinformaţi care nu dispun de mijloacele necesare pentru a-şi dobandi drepturile care li se cuvin”, a precizat senatorul Sorin Bota.


                                        Cabinetul senatorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu