vineri, 20 februarie 2015

Întâlnirea de lucru a Grupului de Iniţiativă pentru Salvarea Satului Maramureşean

Miercuri, 18 februarie 2015, prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian si Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Maramureş au organizat o întâlnire de lucru in teren a Grupului de Iniţiativă pentru Salvarea Satului Maramureşean. Întâlnirea a avut ca punct de pornire comuna Budeşti, un exemplu pozitiv in ceea ce priveşte păstrarea si salvarea patrimoniului material local.
La întâlnirea de lucru au participat: Ştefan Păscucz – preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Maramureş; Laura Ghinea – preşedinte UAPR Baia Mare; Mircea Dinculescu – arhitectul şef al municipiului Baia Mare; Codruţa Radu – arhitectul şef (interimar) al judeţului Maramureş; Vasile Liviu Tămaş - primarul comunei Budeşti; Mihai Ivaszuk – primarul comunei Ocna Şugatag; Maria Ficzai - viceprimarul comunei Ocna Şugatag; Gheorghe Bohotici – primarul comunei Deseşti; Mihai Nemeş – primarul comunei Călineşti; Delia Mariana Ardelean – inspector şcolar general adjunct al ISJ Maramureş; Cornel Cuşner – SC Rustic SRL; Mihai Bârlea – restaurator; Mircea Mihnea – „Casa Maramureşeană”; directorii şcolilor gimnaziale si ai Căminelor Culturale din comunele de pe Valea Cosăului, preoţi si artişti populari din zonă.
După discuţiile preliminare din sala de festivităţi a Căminului Cultural al comunei Budeşti s-a trecut la efectuarea unui inventar preliminar monumentelor si al caselor vechi din localităţile Budeşti, Ocna Şugatag si satul Breb si al căror proprietari au posibilitatea, sau disponibilitatea, de a le renova.
Totodată, prefectul judeţului, ing. Anton Rohian a precizat ca s-au început deja demersurile pentru iniţierea unui proiect de lege destinat salvării si protejării arhitecturii tradiţionale din Maramureş si Bucovina. In acest sens reprezentantul Guvernului României in teritoriu a purtat o serie de discuţii cu parlamentari maramureşeni.
În satul Breb, prefectul Anton Rohian a vizitat şi casele de lemn care aparţin fundaţiei „Mihai Eminescu Trust” şi care au fost restaurate cu ajutorul prinţului moştenitor al Coroanei Marii Britanii,  Charles de Wales. Alteţa Sa Prinţul Charles a fost chiar în urmă cu câţiva ani în satul Breb. De atunci, a declarat public în repetate rânduri  faptul că este fascinat de arhitectura tradiţională şi de cultura lemnului din zona Maramureşului.


                                                       Instituţia Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu