sâmbătă, 28 februarie 2015

Antologia „Paşi împreună”, volumul II este pe piaţă

 Miercuri, 25 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc lansarea celui de-al doilea volum al Antologiei literare „Paşi împreună”, apărută prin grija a două instituţii culturale de seamă din Maramureş: Cenaclul scriitorilor şi Fundaţia „Pro Unione” inclusiv Editura „Gutinul”, director Dan Achim.
          Sala de conferinţe a fost plină, iar întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria artistului plastic Mihai Olos. În prezidiu au luat loc: editorul Dan Achim, scriitoarea Florica Bud, profesorul universitar dr.George Achim şi criticul literar Augustin Cozmuţa, ultimul şi în calitate de moderator al evenimentului.
         Domnul Augustin Cozmuţa a arătat faptul că Nordul are o tradiţie în realizarea de antologii, numai dacă ne gândim la „Nord statornic” apărută în celălalt regim sau la antologiile realizate de Nicu Scheianu şi Centrul Creaţiei Judeţene, considerând că: „E bine ca scriitorii să fie împreună. Asta vrea să sugereze genericul antologiei. Aici, scriitorii debutanţi stau alături de cei consacraţi”.
Doamna Florica Bud a mulţumit celor care s-au implicat efectiv la realizarea celui de-al doilea volum al Cenaclului: profesorului Dan Achim, doamnei Maria Gârbe şi nu în ultimul rând lectorului de carte, Augustin Cozmuţa. A promis că va exista cât de curând şi un volum III, în aşa fel încât scriitorii care nu au fost cuprinşi în primele două volume să-şi găsească locul în paginile acestei antologii, cu rugămintea ca aceştia să participe la şedinţele Cenaclului iar textele trimise să nu depăşească zece pagini.
          Universitarul George Achim, care a lecturat acest al doilea volum, a spus: „Citind textele publicate, nu am avut surprize, ci doar confirmări. Cei stăpâni pe instrumentele lor mi-au arătat că aşa sunt, iar ceilalţi nu m-au convins. Din păcate nu am avut surpriza scânteii. Am încadrat textele pe trei paliere: al celor valide estetic; sunt apoi câteva întâlniri bune cu nume pe care nu le ştiam, dar care mi-au plăcut şi sunt texte pe care le-aş pune la „Poşta redacţiei” şi-aş răspunde „Mai aşteptăm”.
 Doamna Elisabeta Kirchmajer-Donca nu este de acord în totalitate cu cele spuse de antevorbitor şi consideră că „...până la urmă cei care vor elogia şi aprecia sau nu textele cuprinse în această Antologie vor veni în timp,dacă aceştia vor confirma ori ba!”
        Au mai vorbit: Vasile Dan Marchiş, Ştefan Herţeg, Aurel Pantea, Ioana Ileana Şteţco, Maria Gârbea, Vasile Tivadar, Viorel Thira şi alţii.
        Apreciem efortul doamnei Florica Bud şi editorului Dan Achim care s-au ţinut de cuvânt şi au tipărit o nouă antologie - mozaic literar, iar de acolo de sus, regretatul Ion Burnar cred că mulţumeşte pentru strădania de a exista în continuare un Cenaclu literar atât de dinamic şi valoros ca cel din Baia Mare, condus cu profesionalism şi dragoste de Florica Bud!


                                                                               Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu