joi, 18 decembrie 2014

Poetul şi pictorul Ioan Vasile Bota a “vernisat” pe poteca Bibliotecii Judeţene

 Joi, 18 decembrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în Sala de conferinţe, a avut loc prezentarea volumului de versuri „Vernisaj pe uliţa satului” a poetului-pictor Ioan Vasile Bota, carte apărută la editura „Risoprint” Cluj Napoca, dedicată copiilor lui, Sorin şi Mădălina, dar cred eu, că volumul a fost închinat în special mamei lui, o mamă româncă model.
          Scriitorul Nicoară Mihali pune pentru început, pentru sala plină de iubitori de frumos, picturi realizate de Ioan Vasile Bota, în care remarcăm dragostea pentru Ţinutul Lăpuşului, în care vedem biserici de lemn, bivoli, ţărani, flori de câmp, cer senin sau cu nori, aşa cum este viaţa...
 Tot dr. Nicoară Mihali ne dăruieşte video un colind din zona Cavnic, după care moderatorul evenimentului, proaspăta membră a Uniunii Scriitorilor din România, poeta Ioana Ileana Şteţco ne vorbeşte despre „cele patru peneluri” ale poetului şi faptul că „uliţa satului poate fi Moşul Vasile înveşmântat în haina unei reale demnităţi a satului Libotin din Ţara Lăpuşului, pe unde îngerii colindă uliţele şi nimeni nu se culcă fără să-şi facă rugăciunile”. Recită apoi actorul Doru Fârte poemele: „Vernisaj pe uliţa satului”, „Sete”, „Tâmpla mamei”. Pictorul Maria Mariş Dărăban îl felicită pentru faptul că n-a urmat Academia de Arte pentru „a-l strica ca artist” şi apreciază picturile lui, atât pentru culorile deosebite, cât şi  „frământările” care se regăsesc în fiecare milimetru de pânză pictată. Dr. Alexa Gavril Bâle susţine că Ioan Vasile Bota l-a impresionat prin „ecoul şi lumina satului de odinioară”, care era „pur”, lucru ce se desprinde „de la primul până la cel de-al cincizecilea poem”.
Nicoară Mihali spune că „este important să cunoşti viaţa autorului pentru a-i înţelege cu adevărat opera” şi crede că „viaţa lui a fost înainte de toate viaţa unui condamnat care a supravieţuit chiar în faţa plutonului de execuţie”. Mihali crede că „această carte de poeme este dedicată în totalitate mamei,  care i-a stat la căpătâi în momentele dificile ale vieţii, iar asta la ajutat pe „Nuţu”, cum îi spun prietenii, să se nască a doua oară şi să fie un învingător.
Au mai luat cuvântul: Valeriu Sabău, Vasile Tivadar, Vasile Dan Marchiş, Dumitru Şovago iar un grup de colindători de la Şcoala Gimnazială Cupşeni, însoţiţi şi pregătiţi de doamnele profesoare Cristina Pall, Delia Nemeş şi Aurica Perţa ne-au colindat aşa cum se cuvine în zona rapsodului Grigore Leşe, ba ne-au prezentat „Răspunsul Stelei” şi au venit şi cu „Capra”, moment mult gustat de public.
Mulţumim domnule Bota pentru frumosul cadou care ţi l-ai făcut de ziua ta dar şi nouă, iubitorilor de poezie adevărată!

                                                                                          Gelu Dragoş















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu