sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Simpozionul “Maramureșul și Marea Unire” – manifestare organizată de către Uniunea Românilor din Transcarpatia “Dacia”

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, la Apșa-de-Jos (raionul Teceu, regiunea Transcarpatia), cea mai mare localitatea cu populație românească din Maramureșul istoric, cu prilejul aniversării a 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a avut loc simpozionul "Maramureșul și Marea Unire" – manifestare organizată de către Uniunea Românilor din Transcarpatia "Dacia" (Președinte Ion Botoș) – membru-colectiv al UI "Comunitatea Românească din Ucraina".
Au adus mesaje de salut și au vorbit despre evenimentul istoric preşedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina",vicepreședinte la AP a Consiliului Europei, Dr. Ion Popescu, Ministru-Consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României din Cernăuţi, lect. univ. dr. Ilie Gherheş (Baia Mare), acad. Vasile Tărâţanu (Cernăuţi), directorul Muzeului Maramureşului din Sighet, prof. Gheorghe Todinca, editorul Tiberiu Morar din Oradea, dr. Ion M. Botoş, preşedintele Uniunii Regionale "Dacia" a Românilor din Transcarpatia și alții.
Participanții au vizitat expoziția foto-documentară și au vizionat programul artistic pregătit de către copiii de la Şcoala de Artă din localitate, la care s-au alăturat cu un buchet de cântece și doine mai vechi cântărețul din Cernăuți Gheorghe Puiu și doamnele din ansamblul "Fetele din Bucovina". În aceași zi, de 15 noiembrie, a avut loc și ședința Secretariatului executiv al Uniunii Interregionale " Comunitatea Românească din Ucraina" în cadrul căreea s-a discutat:
S-a luat decizia :
- de a invita organizațiile membri-colectivi ai UI CRU să înceapă pregătirile privind organizarea Congresului III al UI CRU în toamna anului 2015;
- de a confirma (s-au reconfirma) reprezentanții din partea organizațiilor respective în componența Consiliului Național al UI CRU cu mandat de delegat la Congresul al III al UI CRU (ân conformitate cu statutul și Regulamentul intern fiecare membru-colectiv va avea câte 1 reprezentant în Consilul Național și cu drept de vot hotărâtor la Congres). Procesele verbale vor fi prezentate la Secretariatul executiv al UI CRU până în luna august 2015.
- s-a hotărât desemnarea a 3 reprezentanți din partea UI CRU în calitatate de delegați la Congresul Românilor de Pretutindeni cu delegarea acestora în componența comitetului organizatoric al Congresului, și anume: dl. Tarâțeanu Vasile, președintele Senatului UI CRU, Președinte al Fundației de binefacere "Casa Limbii Române"; dna Aurica Bojescu, președintele secretariatului executiv UI CRU, Președinte executive al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale; dl. Ion Botoș, Președinte al Uniunii Regionale "Dacia" a Românilor din Transcarpatia.
Duminică, 16 noiembrie după vizitarea Muzeului etnografic din localitate, delegațiile oficiale s-au deplasat la Apșa-de-Mijloc (raionul Rahău) pentru al comemora și depune flori la mormântul lui Mihai Da ("Omul lui Dumnezeu"), delegatul românilor din dreapta Tisei la Congresul de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu