marți, 25 noiembrie 2014

Remember

 În comuna Fărcașa fotbalul are o traditie de aproape 60 de ani, prima echipa care activa într-un cadru organizat fiind înființată în anul 1957 de catre Florea Ardelean fiind alcatuită din tineri din sat, profesori și studenți. De atunci, si pâna în zilele noastre, generații întregi de jucători, din Fărcașa, Sîrbi,Tămaia sau Buzești au evoluat de-a lungul timpului în echipa comunei, unii dintre ei ajungând în eșaloanele superioare ale fotbalului românesc.Fotbalul era una dintre puținele "distracții"ale tineretului din acea vreme și stârnea o emulație deosebită în rândul tineretului.Fie că se numeau:Someșul, Sticla, Rubimar, Sticla-Faimar,Eaton sau CS, comuna Fărcașa a avut, fără întrerupere, echipe în campionatul teritorial sau județean.Uneori, atunci când Tămaia sau Buzeștiul aveau echipe separate,comuna  Fărcașa juca cu două echipe.
    Prin anii ’80, fostul teren din centrul localității Fărcașa, se dovedea, de multe ori, neîncăpător datorită afluenței de public din comună și  din împrejurimi. Era o ambianță deosebită mai ales că, înainte de începerea meciurilor, cu ajutorul unei stații de amplificare, asemeni marilor stadioane, erau prezentate spectatorilor echipele de start, rezultatele etapelor precedente, clasamentul, statistici precum și alte informații de interes, toate pigmentate cu reprize muzicale.De asemenea la fiecare meci erau distribuite gratuit “programe”, scrise la mașina și multiplicate cu ajutorul indigo-ului,pe atunci neexistând calculatoare, copiatoare ori imprimante. Fărcașa  constituia singurul exemplu, de acest gen, din liga a patra maramureșeană
    În acele timpuri, informația circula mult mai greoi. Accesul la ziare era limitat; în județul Maramureș exista un singur ziar,"Pentru socialism",organul de presă al Consiliului județean al PCR, iar despre trimiterea informatiilor la televiziune nici nu putea fi vorba, existând doar un singur post național.
Și totuși, în Fărcașa informația sportivă circula!
 Spre aducere aminte!
Iată mai jos un exemplu despre una din modalitățile de informare ale iubitorilor de sport din Farcasa:informațiile erau scrise la masina de scris si afișate în diferite locuri vizibile din comună!


                                                           Mircea Pauseniuc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu