sâmbătă, 25 octombrie 2014

...cum își dă justiția cu (statul de) drept în stângul !

Au trecut doi ani și 3 luni de la referendumul (eșuat) de demitere a președintelui. Și, în sfârșit, după investigații amănunțite și extenuante, i-a venit rândul și lui Moș Vasile din Gorj, de 83 de ani, să fie luat la întrebări. Dar nu oricum. Ci suit la 4 dimineața în autocar și adus la București. Pentru că, brusc, vreun procuror mai isteț s-a uitat pe geam și a realizat că vine frigul și e cazul să se grăbească puțin, să nu intre în postul Crăciunului cu oamenii neaudiați.
De ce nu s-au deplasat magistrații, mai tineri și mai bine hrăniți, în zonele respective, nu știm. Pentru ce nu au fost aduși ”suspecții” în capitală astă vară, sau acum un an, iar nu știm. De ce n-au știut din iunie că urmează să vină iarna și ar fi cazul să accelereze instrumentarea dosarelor, e un mister. De ce pun pe drumuri de 4-5-6 ore oameni bolnavi și bătrâni doar ca să afle din gura lor ceea ce declaraseră deja procurorilor și polițiștilor, cum că n-au votat, e o altă întrebare la care nu va găsi nimeni un răspuns.
În schimb, am aflat cu toții că zelul cu care magistrații fac concurență confruntărilor electorale și scandalurilor cu agenți acoperiți n-are nicio legătură cu campania. E doar o coincidență fericită, pentru că, altfel, s-ar plictisi dragii de  telespectatori. Am mai înțeles că Instanța Supremă n-are timp să judece o cauză mai puțin stringentă, precum cea care-l privește pe unul dintre candidații cu șanse la președinție, pentru că e musai să dea un semnal clar alegătorilor că, și dacă nu merg la vot, se pot trezi citați și târâți prin tribunale. Și-am mai descoperit că mai e mult până departe, adică până vor reuși procurorii să atingă norma trasată de mămica și tăticul lor, găsirea celor 3 milioane de voturi fraudate. Și că s-ar putea să vină, totuși, iarna până atunci.
Din păcate, oricât s-ar victimiza și s-ar plânge de declarațiile politicienilor sau ale jurnaliștilor, oricât ar încerca să le transforme în ”atentate la independența sa”, adevărul e că justiția e singura care-și face rău, dându-și cu dreptul în stângul, în direct la televizor. Implicarea fățișă în luptele electorale face ca discrepanța dintre realitate și cuvintele mari cu care se bat în piept apostolii statului de drept și țuțării care le-au rămas fideli, să devină atât de flagrantă, încât va dăuna grav încrederii pe care românii o mai aveau în justiție. Și o vor coborî până la pragul la care va deveni cu adevărat periculoasă pentru democrație.


                                                                   radu herjeu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu