marți, 16 septembrie 2014

Manualele noi nu sunt pe placul învăţătorilor: ce conţine Abecedarul!

Zeci de mii de elevi de clasa I si clasa a II-a au revenit cu emoţii la şcoala luni, 15 septembrie, însă au primit o veste proastă: au rămas fără manuale pentru noul an şcolar. Cadrele didactice de la clasa a II-a vor continua sa predea de pe manuale vechi, iar învăţătorii de la clasa I vor realiza fişe personale, până vor fi gata manualele şcolare noi, mult trâmbiţate.      
Dascalii care au reusit sa rasfoiasca unul dintre noile manuale care urmeaza sa ajunga la elevii de clasa I si a II-a se declara nemultumiti, deoarece acestea contin texte puerile, multe nume de origine straină si termeni noi, indepartati de traditia românească şi spun ca aveau aşteptări mai mari.
O învatatoare atrage atentia asupra pierderii "specificului traditional, românesc, prin inserarea numelor de origine straina, utilizate recent, cum ar fi Omar, Uma, Oni sau Cela. Din noul Abecedar a fost "exmatriculată" şi legendara propoziţie "Ana are mere", care decenii la rând a fost prima propozitie pe care o învătau şcolarii".
O alta invatatatoare spune ca «bunicul» si «bunica» au devenit în noul manual «tataia» si «mamaia». "Aici, recunosc, s-ar putea sa interpretez subiectiv, fiind din Ardeal unde bunicul si bunica sunt categoric apelativele decisive. La capitolul «recapitulare» gasim si termenul «euro»: «Ioana are un euro» (atentie ce dati pe mana copiilor!), iar «Nicu e morar» (meserie larg raspandita). Deci, Nicu nu are euro!", a evidentiat învatatoarea Adriana Saftoiu
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, promite totusi ca manualele digitale "vor veni, cu toata efervescenta si incapatanarea unora", si avertizeaza profesorii sa nu se transforme in agenti comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.
"Mi-as fi dorit ca startul manualelor digitate sa fie pe 15 septembrie, si nu pe 25 septembrie sau cand o fi. Am discutat cu inspectorii generali scolari, la videoconferinta, ca profesorii sa nu se transforme in agenti comerciali pentru edituri. Manunalele digitale vor veni, cu toata efervescenta si incapatanarea unora", a spus ministrul Educatiei , prezent la deschiderea noului an la Scoala 148 "George Calinescu" din Sectorul 5.
Intrebat daca poate spune cine este vinovat de intarziererea aparitiei manunalelor noi, ministrul a spus ca acest lucru va fi cunoscut dupa ce se va termina licitatia.
"Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfarsitul licitatiei daca s-a gresit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu uitati interesele financiare enorme din partea editurilor. Mergeti in clase si veti vedea ca s-a profitat enorm de lipsa acestor manuale, mai mult sau mai putin legal. Nu vreau sa comentez decizia CNSC. Suntem obligati sa reevaluam. Nu vreau sa dau un termen, pentru ca, de fapt, problema nu este la reevaluarea MEN, pentru ca pot fi facute contestatii pe alt subiect", a mai spus Pricopie, precizand ca din 2013 au fost proteste, reclamatii si observatii privind noile manunale.
Ministrul Educatiei a promis manuale noi, digitale dar si tiparite, pentru elevii de clasa I si a II-a la inceperea anului scolar 2014-2015, insa acestea vor fi gata cel mai devreme in octombrie, in urma contestatiilor depuse de editori cu numai cateva zile inainte de inceperea scolii.


                                                                                   Andreea ION

Un comentariu:

  1. AR FI TREBUIT NOI BUNICII DIN SUA CARE AM ADUS PENTRU NEPOTII NOSTRII ABECEDARE DIN ROMANIA SA INVETE ALFABETUL ROMANESC SA LE STRINGEM SI SA LE TRIMITEM IN ROMANIA CA SA AIBE ELEVII DIN CLASA 1-A . ASTA ESTE ROMANIA NOASTRA. SARACII COPII INVATA IOANA ARE 1 EURO MULTI NICI NU AU VAZUT CUM ARATA CACI NU AU POATE NICI 1 LEU DE MINCARE . O SA AJUNGEMSAU DEJA AM AJUNS O TARA DE MINA 3-A.

    RăspundețiȘtergere