duminică, 21 septembrie 2014

Cronica Cenaclului Scriitorilor din Maramureş.Acum cand jumatate din tara si-au terminat concediile...

Acum cand jumatate din tara si-au terminat concediile, e vorba de cei 3,2 milioane de scolari si 4,5 milioane de angajati, treburile reintrand in cursul firesc, si scriitorii Cenaclului Scriitorilor Baia Mare, isi incep primul cenaclu din sezonul 2014-15, cu o tematica generoasa in expunerea materialelor care s-au pregatit din vara. Fiindca vorbim de scriitori si carti,  prezenta a fost de 21 de scriitori, pe care poetii Ion Hada si Marian Hotca, ne-au delectat cu poeziile domniilor lor.
         Domnul Ion Hada ne-a citit treizeci  si trei de micropoezii, care au fost comentate, la cererea poetului, pe text, si au cuprins aprecieri si critici. A citit tanarul poet Marian Hotca poeziile: "stewardesa", "arta culinara", "lectia de poetica", "poem esential", "poem siamez", "poem pagan", "calea lui Bacchus" , "toamna", "prin Baia Mare", "fado", "poem simplu", "poemul vietii", "poem spectral", "ganduri". Desigur ca se puteau scrie si titlurile poeziilor citite de domnul Hada, dar acestea erau doar numerotate neavand alt  titlu.
      Poetul Dan  Vasile Marchis apreciaza cele citite de catre poeti, chiar da citire unui poem memorat de-al domnului Hada, poem ce i-a placut si-l stia pe de rost. Despre poetul Hotca are aprecieri deosebite si-i felicita pe amandoi. Poeta Ioana Ileana Stetca analizeaza pertinent poeziile lui Hotca si-i da unele indicatii care-i vor folosi tamarului nostru poet. Il felicita! Despre ce ne-a citit Hada prezinta trei poeme care i-au placut si au o rezonanta poetica deosebita. Domnul Vasile Tivadar recomanda lui Hada sa-si definitiveze stilul dar si sa incerce sa compuna in alt gen. Felicita pe domnul Hotca. Poeta Rodica Dragomir analizeaza poezia lui Hada, care ne atrage atentia ca poetul baisprian este un suferind in poezia sa, un insinguratic care ar trebui sa iasa din aceasta carapace, sa nu repete la nesfarsit aceeasi tema. Ii propune sa dea definitii noi. Despre Hotca spune ca poeziile sunt aparte de ce s-a mai citit in Cenaclul pana acum. Ii recomanda ca toate poemele sa fie de acelasi nivel pe intreaga lor parcurgere, nu numai la sfarsitul poeziei. Il lauda si-l felicita pentru ce ne-a prezentat.
    Domnisoara Antoneta Turda felicita si domnia sa pe poeti, atat pe Hada cat si pe Hotca, pe care inca nu-l prea cunoaste. Se anunta recitalul de poezie a lui Ion Muresan de marti la orele 16. Se face apel de-a prezenta cartile tiparite anul trecut pentru evaluare si premiere de catre Asociatia Scriitorilor, presedinte Saluc Horvat.
      Domnul profesor Dan Achim, directorul editurii  "Gutinul" din Baia Mare, ne solicita "un moment Siugariu" de la a carui nastere se implinesc 100 de ani si editura a tiparit cartea  „Insemnari din razboi". Acesta se va tine dupa citirea eseului facut de domnisoara Antoneta Turda, in data de 27 septembrie, la urmatoarea sedinta a Cenaclului prezidata de scriitoarea Florica Bud. Tot Domnia lui anunta pretentiile pentru urmatorul volum  "Pasi impreuna", antologie a Cenaclului Scriitorilor din Maramures.

                                                                
                                                                             de  Toma G. Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu