sâmbătă, 23 august 2014

Mulţi fotbalişti profesionişti fumează, chiar cu riscul unor sancţiuni din partea cluburilor

In ciuda actiunilor din ce in ce mai numeroase de constienizare a efectelor negative ale fumatului si de incurajare a renuntarii la tutun, multi fotbalisti profesionisti cunoscuti continua sa fumeze, facand-o de multe ori in public, chiar cu riscul unor sanctiuni din partea cluburilor. Fundasul Jeremy Mathieu, recent transferat la FC Barcelona, a recunoscut, intr-un interviu acordat cotidianului El Mundo Deportivo, ca mai fumeaza din cand in cand. O imagine care-l surprinde pe fotbalistul francez cu tigara circula pe retelele de socializare, iar reporterul jurnalului spaniol l-a intrebat cu privire la pasiunea lui pentru fumat.
"Este o chestiune personala. Nu sunt un fumator inrait, care fumeaza un pachet pe zi. De exemplu, sunt 15 zile de cand nu am mai fumat. Mai fumez din cand in cand, dar nu o fac zilnic. Stiu ce s-a publicat, dar nu este important. Tot ce conteaza este ce faci pe teren", a explicat Mathieu. El este doar un fotbalist pe o lunga lista de jucatori fumatori. Tanarul mijlocas al echipei Arsenal Jack Wilshere a fost fotografiat intr-o piscina, tragand din tigara la o petrecere la Las Vegas, in aceasta vara.
Managerul Arsene Wenger nu si-a ascuns dezaprobarea fata de gestul elevului sau, care nu aparea pentru prima data intr-o astfel de ipostaza. "Poti sa-ti strici sanatatea acasa. Poti sa fumezi acasa, poti sa bei acasa si nimeni nu te vede. Dar cand iesi in societate, iti strici si reputatia. Societatea engleza este foarte sensibila la fumat, mult mai mult decat in Franta si in sudul Europei", declara Wenger, anul trecut, dupa ce Wilshere fusese "prins" fumand in fata unui club.
Paul Scholes, fost jucator la Manchester United, acum comentator la BT Sports, nu considera o mare problema faptul ca Wilshere mai trage din tigara. Scholes si-a amintit, glumind un pic, ca in vestiarul lui United taiai fumul cu cutitul dimineata. "Fabien Barthez si Laurent Blanc nu incepeau antrenamentul pana nu fumau o tigara", a povestit fostul mijlocas. "Prefer fumatorii alcoolicilor", a explicat managerul Alex Ferguson, cunoscut pentru disciplina pe care o instaurase la United, usoara sa "toleranta" cand vine vorba de tigari.
De altfel, la Manchester United, fotbalistii fumatori nu au fost si nu sunt o raritate. Wayne Rooney si Dimitar Berbatov se numara de asemenea printre acestia. Ashley Cole fuma din greu in vacantele pe care si le petrecea la Los Angeles, fiind susprins de paparazzi de mai multe ori. El a devenit mai atent in momentul in care la Chelsea a sosit ca manager Jose Mourinho. Portughezul nu accepta astfel de derapaje, iar Fabio Coentrao a fost scos din echipa la un meci al Realului din 2012, dupa ce au aparut imagini ce-l infatisau tragand cu nesat dintr-o tigara, in usa unui restaurant, de ziua sa.
Germanul Mesut Ozil, olandezul Wesley Sneijder si polonezul Wojciech Szczesny au dovedit la randul lor ca fumatul este fara frontiere in randul fotbalistilor. Mario Balotelli, cu cinci tigari pe zi, figureaza si el lista fumatorilor, iar fostul sau antrenor Roberto Mancini a incercat sa-l dezvete de aceste viciu cand cei doi erau la Manchester City, fara succes insa.
Fumatul a avut mari adepti in fotbal si in trecut. Zinedine Zidane a fost si el surprins la tigara, inaintea semifinalei cu Portugalia de la Cupa Mondiala din 2006. Gestul sau a fost unul surprinzator tinand cont de faptul ca, in 2002, el participase activ la o campanie antifumat.
Brazilianul Socrates si croatul Robert Prosinecki obisnuiau sa fumeze doua pachete de tigari in timpul carierei lor, in timp ce olandezul Johan Cruyff fuma de la varste fragede. Cruyff fuma o tigara in pauza meciurilor, iar antrenorul Hennes Weisweiler a vrut sa puna capat acestui obicei. Insa rezultatul a fost demiterea tehnicanului german de la FC Barcelona.
"Fotbalul mi-a dat totul in viata, fumatul era aproape sa-mi ia totul", a marturisit Cruyff, obligat sa se lase de fumat, in 1991, dupa ce a suferit o operatie de dublu bypass. Pana la jumatatea secolului trecut, fotbalistii faceau reclame la tigari. In anii 30, Dixie Dean promova tigarile Carrera Club, iar doua decenii mai tarziu marele Stanley Matthews "recomanda" tigarile Craven A, desi jucatorul care evolua atunci la Blackpool nu era fumator.
În România, Marius Constantin, Cosmin Moţi, cu "trei pachete pe zi", potrivit lui Cornel Dinu, Cristi Pulhac, Bogdan Lobonţ, Adrian Mutu, chiar şi fostul căpitan al naţionalei Cristian Chivu, şi mai demult regretatul Nicolae Dobrin, Marius Lăcătuş sunt doar câţiva dintre jucătorii care au sau au avut ca viciu fumatul.Mediafax


                                                                            Cristi Someşan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu