sâmbătă, 23 august 2014

Istorie. Despre 23 August 1945

Multa vreme sarbatoare nationala, data de 23 August a cazut in desuetudine. In ultima vreme s-a creionat, chiar, un anumit sentiment de jena vizavi de momentul din 1944, unii incercand sa ne induca ideea ca ar trebui sa ne rusinam de faptul ca am rupt alianta cu Germania si am “tradat” camarazii de arme nazisti.
Spun unii ca ar fi trebuit sa luptam pana la capat alaturi de germani, nu sa-i “tradam”, si altfel am fi fost respectati astazi. Desigur, daca am mai fi existat.
Problema “camarazilor de arme” germani este delicata. In primul rand, alianta Romaniei cu Germania a fost una mai mult impusa. Prin politica sa economica si prin miscarile diplomatice, Germania a reusit sa izoleze Romania, a fortat-o sa accepte pierderi de teritorii si l-a santajat in permanenta pe Antonescu, folosindu-se de Garda de Fier.
Pe front, desi germanii ar fi trebuit sa asigure trupelor romane armament, munitii si alimente la fel ca pentru propriile trupe, rar s-a intamplat asa ceva. Cand era vorba despre retrageri, romanii erau parasiti (vezi Cotul Donului). In multe privinte “prietenia de arme romano – germana” a fost mai mult propaganda decat realitate.
De altfel, nemtii n-au avut niciodata incredere deplina in romani si se pregatisera pentru ocuparea tarii care le asigura doua elemente esentiale: granele si petrolul. Cand a inceput ofensiva de vara a rusilor din 1944, nemtii au retras diviziile blindate de pe frontul romanesc si le-au mutat in nord, lasand Romania fara aparare cu gandul ca frontul se va stabiliza pe linia Carpatilor.
Practic, nemtii nu au facut decat sa profite de puterea lor pentru a obtine de la Romania avantaje economice si militare; in schimb nu au dat decat foarte putin.
De aceea cred ca actul de la 23 August 1944 a fost unul din rarele momente ale istoriei noastre in care s-a reusit evitarea unei catastrofe nationale.
Cat despre instalarea ulterioara a comunismului in tara, inainte de a da toata vina pe rusi, ar trebui sa ne gandim si la faptul ca Romania a fost abandonata de SUA si Anglia la Yalta.

                                                                                          Scris de Razvan Bibire


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu