miercuri, 16 iulie 2014

Un pancreas bio-artificial ar putea salva sute de mii de bolnavi!


Un pancreas bio-artificial, sub forma unui disc din polimer, de dimensiuni similare cu ale unui CD, ar putea fi testat pe voluntari umani în numai un an şi jumătate. Implantat în abdomenul bolnavilor, dispozitivul ar putea schimba viaţa a milioane de diabetici din toată lumea dependenţi de insulină.
25 de milioane de oameni din toată lumea suferă, în prezent, de diabet de tip 1, iar numărul lor este în creştere. Doar în Europa,în 2010, au fost consemnate 1.850 de noi cazuri pe lună, de șase ori mai multe decât în anii 1990. Un tip de tratament la care apelează persoanele care vor să elimine sau să reducă dependenţa de insulină este implantul de grefe de celule pancreatice. Acestea sunt menite să înlocuiască funcția defectuoasă a pancreasului, însă au ca beneficiari un număr mic de pacienţi, iar metoda implică un tratament anti-respingere cu efecte secundare severe.
În acest context, cercetătorii francezi de la Centrul European de Studiere a Diabetului din Strasbourg şi-au propus să creeze o membrană semipermeabilă care să protejeze celule pancreatice transplantate în organism de atacurile sistemului imunitar şi care să lase totuși insulina, dar și zaharurile să treacă. Recent ei au reuşit creeze un astfel de dispozitiv sub forma unui disc din polimer care, implantat în abdomen printr-o scurtă intervenție chirurgicală, ar putea înlătura necesitatea injecțiilor cu insulină de câteva ori pe zi. Hormonul va fi produs natural de celule pancreatice obținute prin geniu genetic sau pornind de la celule stem, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
Potrivit oamenilor de ştiinţă,celulele pancreatice din interiorul dispozotivului vor fi reînnoite o dată la șase-douăsprezece luni, iar discul în sine la patru-șase ani. După testele pe animale va urma un experiment pe 16 voluntari umani, care va începe la sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016 la Montpellier (sudul Franței) și Oxford (Marea Britanie). Primele rezultate vor fi disponibile la sfârșitul lui 2017, iar proiectul ar putea fi aplicat la scară mare după 2020. Doar sa traim pana atunci...


                                                                        dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu