duminică, 25 mai 2014

Rezultate europarlamentare 2014

Rezultate europarlamentare 2014: PSD ia peste 41%, PNL cade sub 15%, Mircea Diaconu castiga un mandat.
PSD-UNPR-PC a luat "partea leului" la alegerile europarlamentare 2014, in timp ce PNL a obtinut un scor dezastruos, comparativ cu tinta avuta, iar Mircea Diaconu a scos un scor de invidiat chiar si de un partid.
Prezenta la urne pentru alegerile europarlamentare a fost una redusa, la ora 21:00 inregistrandu-se 32,16 la suta, in timp ce in Bucuresti a fost de 26,93 la suta. Spre comparatie, in anul 2009 prezenta la vot la europarlamentare a fost de 27,67 la suta.
Ultimele estimari ale PE (ora 01:29)

PSD-UNPR-PC: 42,40% = 18 locuri in PE
PNL: 13,3% = 5 locuri in PE
PDL: 11,5% = 4 locuri in PE
PMP: 6,3% = 2 locuri in PE
UMDR: 6,2% = 2 locuri in PE
Mircea Diaconu: 4,3% = 1 loc in PE
_____________________________________________________
PP-DD: 4,2%
Forta Civica: 3,3%
PRM: 2,9%
PNTCD: 0,6%
Alte partide: 5%
SONDAJE
  • Sondaj IRES, prezentat de Digi 24:

PSD-UNPR-PC: 41%
PNL: 14%
PDL: 10%
PMP: 6%
UMDR: 7%
Mircea Diaconu: 5%
Forta Civica: 3%
PP-DD: 4%
PRM: 1%
Celelalte partide: 5%
Candidati independenti: 3%

  • Sondaj CCSB, prezentat de Antena 3:

PSD-UNPR-PC: 42,4%
PNL: 13,3%
PDL: 11,5%
PMP: 6,3%
UMDR: 6,2%
Mircea Diaconu: 4,3%
Forta Civica: 3,3%
PP-DD: 4,2%
PRM: 2,9%
PNTCD: 0,6%
Noua Republica: 0,2%

  • Sondaj CSCI, prezentat de Romania Tv:

PSD-UNPR-PC: 43%
PNL: 14%
PDL: 12
PMP: 7%
UMDR: 6%
Mircea Diaconu: 4%

  • Sondaj CURS si Avangarde, prezentat de TVR:

PSD-UNPR-PC: 41,01%
PNL: 14,92%
PDL: 11,82%
PMP: 6,7%
UMDR: 7,1%
Mircea Diaconu: 5,91%
Forta Civica: 2,11%
PP-DD: 3,45%
PRM: 2,55%
Altii: 4,43%

  • Sondaj prezentat de Realitatea Tv:

PSD-UNPR-PC 41,5%
PNL: 16%
PDL: 13%
PMP: 8%

Primele reactii dupa anuntarea rezultatelor

Victor Ponta, PSD: "Cei care se imbata fie cu rezultatele victoriei, fie se dau batuti, evident ca vor deconta in continuare. Imi doresc ca, dincolo de rezultatele oficiale, sa convingem pe cat mai multi dintre cei care nu au participat la vot ca instrumentul de exprimare a optiunii democratice este participarea la vot, nu boicotul.
Pentru alianta noastra este un rezultat deosebit, cu mult peste ce am obtinut in 2007 si 2009. Este un mesaj ca am mers cu PSD, cu alianta pe care o avem, cu UNPR si PC, in sensul unei reforme interne a partidului, al respectului aratat tuturor generatiilor, al deschiderii catre oameni noi".

Crin Antonescu, PNL: "Fac apel la reprezentantii PNL sa-si faca datoria cu maxima seriozitate si corectitudine pana cand voturile sunt numarate, procesul electoral este pe deplin incheiat. Despre rezultate vom vorbi poate si in aceasta noapte, sigur maine dimineata". Liderul liberal a precizat, duminica seara, ca va discuta despre o eventuala demisie din fruntea partidului dupa ce vede rezultatele oficiale si nu dupa exit-poll-uri.
Daniel Constantin, PC: "USL traieste si s-a vazut acest lucru si la Satu Mare si in tara. Chiar daca unii s-au suparat, este important sa redam oamenilor inpoi acest proiect pe care l-am inceput in 2011. Eu personal nu o sa mai refer la Crin Antonescu, din punctul meu de vedere, din aceasta seara, Crin Antonescu nu mai exista ca om politic".

Elena Udrea, PMP: "Suntem un partid in care 80% dintre membri sunt oameni noi, partid care isi construieste acum structurile, suntem singurul partid de centru-dreapta care am crescut in aceasta campanie. Daca prezenta la vot a fost mai mare la alegerile europarlamentare, cersterea se datoreaza si campaniei facuta de PMP".

Vasile Blaga, PDL: "As vrea sa le multumesc acelora care au avut incredere si au votat PDL, au votat candidatii nostri pentru PE. As vrea sa le multumesc militantilor PDL, care au dus o batalie pe mai multe fronturi, si sa ii rog sa faca ce au facut intotdeauna - sa aiba rabdare si sa ramana in sectiile de votare, ca sa putem termina numaratoarea paralela. Putea fi un procent mai bun, ne puneam sperante intr-o participare mai mare la vor, dar este un rezultat acceptabil".

Mihai Razvan Ungureanu, Forta Civica: "Forta Civica va fi un partid de guvernare. Ne pregatim pentru discutii cu toate partidele de centru-dreapta. Forta Civica reuseste sa demonstreze ca in pofida atmosferei politice din Romania, mergem mai departe cu pas ferm si clar. Ne bucuram ca am facut fata acestei confruntari si de aici incolo cu nadejde si credinta ne vedem de drum. Pentru noi, victoria exista orisicum".

Kelemen Hunor, UDMR: "Consideram ca este un succes. Am obtinut intre 6 si 7%, asta inseamna ca prin redistribuire poate o sa ajungem la 3 eurodeputati. Trebuie sa multumim alegatorilor nostri, au inteles si au dorit o reprezentare puternica in Parlamentul European. Trebuie sa multumim candidatilor, echipelor de campanie, primari, parlamentari si consideram ca am avut posibilitatea de a duce o campanie foarte bine organizata si foarte bine pregatita. Comunitatea maghiara a aratat ca UDMR este reprezentantul comunitatii, ramane un reprezentant credibil".

Mihail Neamtu, liderul Noua Republica: "Sa nu fim ipocriti: Victor Ponta a castigatorul acestor alegeri. Putem destesta realitatea asta, dar ea ne obliga sa gandim si sa actionam probabil altfel".

Aurelian Pavelescu, PNTCD, pentru Agerpres: "Rezultatele de la exit-poll-uri ne demonstreaza ca de la bun inceput trebuia realizata o alianta a partidelor de dreapta. De maine, o sa-i sun pe liderii partidelor dreptei si o sa le cer sa incepem discutii si negocieri. Vom vedea ce se intampla cu Crin Antonescu, daca demisioneaza sau nu. Si PNL, si PDL au scoruri foarte proaste fata de asteptari si fata de ce au declarat".


Numarul total de europarlamentari va fi de 751, iar rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anuntate in seara zilei de 25 mai, la ora 23.00, ora Bruxelles-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu