miercuri, 28 mai 2014

EDITORIAL - IZVOARE CODRENE

     PENTRU TOŢI CODRENII ŞI NU NUMAI

        La sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august a.c. vor apărea numerele XI-XII ale revistei "Izvoare codrene", publicaţie de cultură, artă, etnologie, istorie, religie şi cu substrat tradiţional, prima şi singura publicaţie de acest fel din "Ţara Codrului". Sigur că revista nu este carte de autor, nici antologie - ca să meargă pe un singur profil. Dacă opt din zece care au citit revista, au făcut aprecieri favorabile, ne roagă să le-o oferim gratuit sau cu bani, ea se dă ca „zahărul pe sub masă” pe vremea Împuşcatului. Cei care am lucrat la acest proiect îndrăzneţ ne considerăm împliniţi pe această cale. Noi le-am oferit revista Izvoare Codrene doar gratis! Doar celor care îşi doreau sincer revista, ca să o pastreze, eventual să şi-o pună în bibliotecă şi în inimă! Cei sub 20% care n-au apreciat publicaţia respectivă, ba mai mult decât atât, sunt „formatori de opinie”, este treaba  dumnealor. Noi nu publicăm revista doar pentru jurnalişti, inspectori, scriitori, agricultori, preoţi, jurişti sau pentru... politicieni, ci pentru toată lumea din arealul nostru. Chiar o facem! Cu multă sudoare şi greutate financiară! De aceea textele încadrate în revistă au vaste subiecte, cu profilele menţionate mai sus. Pe noi nu ne interesează dacă a spus cineva că de ce aşezăm în pagini un text să zicem cu subiect religios, înaintea unui text pe teme juridice, etc.
       Şi acum vin şi vă spun un lucru foarte, foarte important! Cei care sprijină într-un fel sau altul revista noastră au prioritate să publice texte originale pe ce pagini doresc. În fond "Izvoare codrene" nu este cotidian sau ziar local în care pot publica doar un soi de "jurnalişti” şi politicieni, ci toţi codrenii, chiorenii şi nu numai, care au înclinaţia de a alcătui texte cu referire la arealul unei zone. Dar să fie bune! Vedeţi cine semnează în cele zece  numere!
       Dacă un înalt funcţionar în administraţia judeţului, dl. lector universitar, jurist Ioan Dragoş din Lucăceşti, director executiv în Consiliul Judeţean Maramureş de peste douăzeci de ani a spus că revista seamănă mai mult cu un almanah, acest argument ne onorează şi pot să spun că în ultimele decenii în România au apărut almanahuri ( ca să glumesc, domnul Vanghelie chiar a citit câteva!) că le poţi număra pe degete.Textul înaltului funcţionar legat de această apreciere îl vom publica în numărul următor din nou. Din respect pentru adevăr! Pe lângă asta am întărit colegiul de coordonare al revistei noastre şi am captat noi colaboratori. Buni de tot!
        În rest, să auzim numai de bine!
       
                                         VASILE DAN MARCHIŞ FONDATOR,

                           COORDONATOR GENERAL"IZVOARE CODRENE"

Un comentariu: