marți, 22 aprilie 2014

În România, cu un salariu mediu pe economie se poate trăi doar o jumătate de lună!

Românii îşi pot asigura 16 coşuri zilnice dintr-un câştig salarial mediu net lunar (395 de euro), în timp ce maghiarii şi polonezii depăşesc 20 de coşuri. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii.
Dacă un român cu un salariu mediu net şi-ar cheltui toţi banii pe mâncare, acesta şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar, pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50, arată un studiu al patronatelor din industria alimentară.
Mai rău decât noi la acest capitol stă doar Bulgaria, unde cu un salariu mediu net lunar populaţia îşi poate asigura numai 13 coşuri zilnice.
De exemplu, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez. Una dintre explicaţiile patronatelor este că polonezii plătesc TVA de doar 5% la carne şi preparatele din carne, faţă de 24%, cât plătim noi.
În acelaşi timp, diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni slăbeşte considerabil competitivitatea producătorilor români. Asta s-a dovedit la începutul anului, când în Ungaria a fost micşorată cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%.
În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care faţă de cel din Marea Britanie este de şase ori mai mic.
Statul ne ia un sfert din coş
„Ce ştie românul că înseamnă TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne este că statul mănâncă un sfert din porţia lui“, arată patronatele din industria alimentară, care au lansat, săptămâna trecută, campania „Taie TVA la carne”.
„TVA redusă la carne şi la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, creşte consumul şi îmbunătăţeşte starea de sănătate a românilor“, argumentează coaliţia patronală care a declanşat campania.
Din această coaliţie fac parte, pentru început, Pro Agro, Uniunea Crescătorilor de Păsări, Romalimenta şi Rompan. Sursa Adevarul


                                                                                              Cristian LAURENTIU

3 comentarii:

  1. daca am acceptat taierea salariului in guvernul boc cu 25%, de ce n-am accepta ca sa traim cu salariul o jumatate de luna?! e bine si asa dc sintem un popor de lasi si nehotariti! Marin Pop

    RăspundețiȘtergere
  2. Anamaria si atat.
    Daca cu salariu poti trai doar o jumatate de luna, atunci ce mancam in restul zilelor?! Si inca o intrebare?! Cu ce bani ne imbracam, fie si de la second hand?! Dracu sa-i duca pe toti burtosii si mincinosii de politicieni! Bine ca ei au gratuitati la toate mijloacele de transport, la tren, la avion, la cazare si masa! Mi-e scarba de tara asta! Mai bine n-ar fi fost vreodata! De ne-ar anexa Ungaria sau Rusia mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde plm avem salariu net 395 euro ... ???????? Poate 200 nici atat vai de noi ..

    RăspundețiȘtergere