sâmbătă, 26 aprilie 2014

EDITORIAL scris de Gelu DRAGOŞ

 

     Cernobîl, o experienţă dureroasă pentru soldatul  din 1986 

     

       Catastrofa din 26 aprilie 1986 m-a prins soldat, probabil eram fruntaş, la Brigada 9 Grăniceri Timiş, comandant generalul Petre Teacă. Să vă spun  despre ce este vorba, pentru cei mai tineri: La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl, (Ucraina de azi), a explodat la 01:23 noaptea. Toţi locuitorii permanenţi ai oraşului şi împrejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos. Oraşul Cernobîl şi împrejurimile sale sunt acum... casă pentru oamenii de ştiinţă, oferă slujbe de întreţinere pentru Centrala Atomoelectrică Cernobîl, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni şi fizicieni nucleari. Deşi Pripiat, oraşul părăsit învecinat a rămas neîntreţinut, Cernobîl a fost renovat şi are acum o populaţie de aproximativ 4.000 locuitori, inclusiv vizitatori şi turişti, în numele socialismului perfect.
         Revin şi vă spun doar adevărul. Dimineaţa după catastrofă se face o supercomisie la nivel de unitate militară însemnată. Locotenentul - colonel Ioan Furnică, bun vorbitor de limbă sârbă, este convocat de acasă ca să vină la brigadă şi să comunice nivelul de radiaţii de la Timişoara, deoarece s-a interesat însuşi preşedintele ţării tov. Nicolae Ceauşescu despre acest lucru. La Brigada 9 Grăniceri era un aparat rusesc care arăta acelaşi nivel de radiaţii împachetat sau... despachetat. Atunci conducerea unităţii militare s-a gândit la a afla nivelul de radiaţii la.. tovarăşul Iosip Broz Tito, conducătorul Iugoslaviei de atunci. După ce află colonelul Furnică de la omologul său nivelul de radiaţii care (fie vorba între noi!) era destul de ridicat, domnul colonel, care se trăgea din Vatra Dornei şi era un militar de carieră deosebit, mi-a spus: „Măi Dragoş, dacă încă n-am murit, atunci ar trebui să purtăm măşti antivirale. Soldat Dragoş, Dumnezeu să ne ajute, că numai el poate în marea mărinimie a Lui!” Aşa a fost şi aşa s-a simţit catastrofa de la Cernobîl, pe vremea aceea un oraş al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice.
         Astăzi ştiţi bine ce se întâmplă în Ucraina şi ce face Putin, iar aparatele acelea performante vor exista în România când nu vor mai exista inundaţii şi n-o să ne prindă vremea rea... nepregătiţi!
       Vă salută cu drag soldatul „Svjek din Lucăceşti”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu