sâmbătă, 29 martie 2014

Clasamentul celor mai expuse orase din lume la dezastre naturale

Swiss Re, una dintre cele mai mari companii de reasigurari din lume, a analizat riscurile de dezastru natural la care sunt expuse 616 dintre cele mai mari orase de pe mapamond. Va prezentam cele mai expuse 10 orase din lume la dezastrele naturale si motivele pentru care acestea intra in top 10. Analiza Swiss Re a fost facuta in functie de efectele pe care un dezastru natural le va avea asupra locuitorilor orasului: decese, rani, evacuari, case distruse sau afectate partial si numarul persoanelor care nu vor putea merge la munca, potrivit businessinsider.com.
1. Regiunea Tokyo-Yokohama, 57 de milioane de persoane afectate
Regiunea Tokyo-Yokohama are un risc foarte mare de producere a oricarei calamitati: cutremur, inundatie, muson, tsunami. Aproape 80% din populatie este expusa in orice moment unui cutremur puternic.
2. Manila, Filipine, 34,6 milioane de persoane afectate
Manila a avut noroc dupa producerea taifunului Haiyan, pagubele nefiind atat de grave precum era de asteptat. Cu toate acestea, riscul producerii unui alt taifun precum acela este ridicat, iar Manila ar putea sa nu mai scape atat de usor. Aproape o jumatate din populatia orasului ar fi afectata serios de un cutremur puternic. Furtunile puternice produc pagube constant, iar inundatiile s-au transformat intr-un dezastru anual, in 2012 si 2013 paralizand orasul.
3. Delta Raului Perla, 34,5 milioane de persoane afectate
Densitatea urbana a Deltei Raului Perla este fara precedent, zona cuprinzand orasele Hong Kong, Shenzhen, Dongguan, Macao si Ghuangzhou. Zona ocupa primul loc intre cele mai afectate de uragane, locul trei intre cele mai afectate de cicloane si locul cinci intre cele mai expuse la inundatii.
4. Osaka-Kobe, Japonia, 32,1 milioane de persoane afectate
In 1995, marele cutremur din Hanshin a devastat zona, mai mult de 6.000 de persoane pierzandu-si viata si fiind pagube de 100 de miliarde de dolari. Un alt cutremur ar putea sa aiba loc, iar zona nu ar fi prea pregatita. Zona este vulnerabila la uragane si este pe locul 3 in topul celor mai expuse la tsunami.
5. Jakarta, Indonezia, 27,7 milioane de persoane afectate
Lipsa planificarii poate amplifica efectele unui dezastru natural in Jakarta. Ploile din sezonul umed, drenajul insuficient si faptul ca 40% din Jakarta este sub nivelul marii cauzeaza frecvent inundatii. De asemenea, riscul unui cutremur puternic este foarte mare, impactul solului sporind efectele asupra populatiei.
6. Nagoya, Japonia, 22,9 milioane de persoane afectate
Zona este foarte expusa la cutremure si la tsunami-uri, iar acestea au potentialul de a fi devastatoare.
7. Calcutta, India, 17,9 milioane de persoane afectate
Calcutta are un risc ridicat de producere a inundatiilor in fiecare an. Sistemul de drenaj este mai vechi de 140 de ani si acopera mai putin de jumatate din oras. Ciclonii, tsunami-urile si uraganele pot, de asemenea, sa afecteze orasul, care este foarte putin pregatit pentru un dezastru natural.
8. Shanghai, China, 16,7 milioane de persoane afectate
Orasul este foarte expus la inundatii grave, produse de furtuni sau taifunuri. Volumul mare de apa care ajunge in oras in cazul unei inundatii face ca numarul persoanelor expuse la pagubele produse sa fie foarte mare.
9. Los Angeles, SUA, 16,4 milioane de persoane afectate
Los Angeles, la fel ca marea parte a Californiei, se expune unui risc mare de cutremur devastator. 14,7 milioane de persoane ar putea fi afectate direct in oras de un seism puternic. 10. Teheran, Iran, 15,6 milioane de persoane afectate
Intreaga populatie a orasului este expusa la risc in caz de cutremur.Mediafax


                                                                        Cristian Laurentiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu