sâmbătă, 22 februarie 2014

În loc de editorial - Lăpuşeanul Grigore LEŞE la 60 de ani!

ÎN SLUJBA CREAŢIEI FOLCLORICE AUTENTICE - Grigore Leşe la 60 de ani !



Mijlocul lunii Făurar ne aminteşte că, în urmă cu şase decenii, vedea lumina zilei, la Stoiceni, un fiu de seamă al acestui pitoresc sat, veritabil "picior de plai" şi "gură de rai". Şi acest fiu  al vetrei, viguros ca şi locurile care i-au dat naştere, avea să devină un interpret de muzică populară inegalabil, care a prins să dea ghers de foc cântecului popular, descoperit la sursă, în plenitudinea frumuseţii lui, aşa cum l-au zămislit moşii şi strămoşii. Pe deasupra, a dat ghers de foc doinelor străbune, la fluier, de care nu se desparte niciodată, oriunde s-ar afla, fiind pentru el instrumentul primordial al românilor, care, dacă este stăpânit, oferă nebănuite valenţe artistice. Vocea lui puternică, bine timbrată, de esenţă ţărănească, i-a îngăduit să dea întreaga strălucire horilor cu noduri, în care Béla Bartók descoperea cel mai vechi stil de interpretare al românilor şi melodia arhetipală pe care s-au altoit toate celelalte structuri melodice. Graţie măiestriei sale interpretative, cântecele populare din repertoriul său, unul bogat şi de pură autenticitate, au început să facă înconjurul pământului românesc, apoi al globului. Peste tot, cu vocea sa inegalabilă şi instrumentele sale arhaice, Grigore Leşe a obţinut succese răsunătoare, devenind un veritabil ambasador al culturii noastre populare peste hotare.
Acest fiu de seamă al Ţării Lăpuşului nu s-a mulţumit doar cu calitatea sa de interpret, străduindu-se să fie şi cercetător al folclorului direct de la sursă, iar noi de repetate ori
l-am întâlnit cutreierând satele lăpuşene, pentru a aduna din gura ţăranilor valori autentice ale cântecului popular. Eforturi deosebite a depus Grigore Leşe pentru valorificarea folclorului vocal, instrumental, coregrafic, prin emisiunile sale Tv., simbolic intitulate "La porţile cerului", una mai interesantă ca cealaltă, în care scop a colindat ţara de la o margine la alta. Parcă îl vedem aievea, cu geanta lui pe umăr, cu clopul de Lăpuş şi cămaşă lungă, de "didican", îndemnându-ne să-i urmărim emisiunea, pe care o considera drept o replică la "lumea asta smintită". Lăpuşeanul nostru a trudit pe mai multe fronturi pentru cauza folclorului, ştiind să fie şi un neîntrecut instructor de formaţii folclorice muzicale.
L-am cunoscut la Lăpuşul Românesc şi am petrecut ceasuri multe laolaltă, discutând despre ce ar trebui să facem şi cum să facem mai bine câte ceva pentru valorificarea acestei inestimabile avuţii, care este folclorul. La şcoală ne-a arătat formaţia de fluieraşi a copiilor şi era mândru de nivelul artistic la care ajunseseră. Se pornise, atunci, pe lucruri mari Grigore Leşe. M-a dus, la Rogoz, să-i urmăresc grupul vocal, care ne-a încântat pur şi simplu, când Grigore exprima "Uită-te, Pamfile, ce frumos sună!" M-a invitat apoi la Libotin să-i urmăresc corul de bărbaţi, care atinsese un înalt nivel de interpretare. La concursurile la care am asistat, uneori ca membru al juriului, formaţiile instruite de interpret au avut evoluţii strălucite, instructorul dovedindu-se un inovator, prin introducerea mişcării scenice la grupurile vocale şi corurile pe care le-a condus.
Ca folclorist, mi-a căzut în mână culegerea botezată, simbolic, "La Obârşii". Deşii florilegiul colecţiei nu are mari dimensiuni, surprinde prin varietate şi prin concepţiile exprimate în Prefaţa colecţiei, dovedindu-se un duşman înrăit al trâmbiţării, prin toate posturile de radio şi televiziune, a făcăturilor, de joasă speţă, numite folclor sau muzică populară. L-am văzut, adesea, dojenind cu tărie pe interpreţii submediocri, fie ei vocali, fie instrumentali, unii aflaţi, ce-i drept, într-un stadiu primar. Astfel de acte artistice fără valoare sunt, în opinia lui, la fel de păgubitoare şi de grave pentru societate ca şi infracţiunile care trebuie pedepsite ca atare. În opinia lui, profesionalismul nu se măsoară în număr de casete şi CD-uri editate sau în număr de apariţii la televiziune. Rezultă că Grigore Leşe este şi un om de atitudine.
Este un nimerit prilej, având în vedere cele mai de sus, acum, când împlineşte o vârstă rotundă, să-i urăm La mulţi ani!, să-i adresăm un cuvânt de cinstire şi de dragoste pentru tot ce a făcut pentru cultura maramureşeană, pentru apriga bătălie ce o duce pentru cauza sfântă a folclorului autentic.

                                                                                             PAMFIL BILTIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu