marți, 25 februarie 2014

95 de ani de la moartea lui George Pop, comemoraţi la Băseşti

Oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiei şi politicieni au comemorat, duminică, la Băseşti, 95 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Pop de Băseşti, cel care a fost memorandist, preşedintele Adunării Naţionale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918) şi preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania (1902 - 1918). Manifestările au inclus: depuneri de coroane de flori la bustul lui George Pop din faţa Primăriei Băseşti, vizitarea casei memoriale, liturghie şi parastas la mănăstirea greco-catolică din localitate, alocuţiuni ale oficialităţilor, un simpozion dedicat personalităţii lui George Pop, lansarea a două cărţi, un program artistic, precum şi o pomană.
Locuri pline de semnificaţii
Programul a început după ora 9, când oficialităţile, oamenii de cultură şi alte entităţi au depus coroane de flori la bustul din centrul localităţii. Întregul alai a purces, apoi, spre casa memorială George Pop de Băseşti, căreia recent i-a fost înlocuit acoperişul, dar care, în interior, arată la fel de jalnic, cu pereţii crăpaţi şi pătaţi din cauza ploilor. A urmat popasul la mănăstirea greco-catolică din localitate, construită, simbolic, pe locul unde trupele lui Bela Kun au deschis focul asupra cortegiului funerar al lui George Pop de Băseşti, în urmă cu 95 de ani. Aici, invitaţii au trecut pe la Teiul Unirii, arbore ocrotit în vârstă de aproximativ 200 de ani, monument al naturii. Sub acest copac, fruntaşii români, conduşi de George Pop de Băseşti, au pus la cale tactica şi strategia luptei de emancipare naţională şi de unire a Transilvaniei cu România. Slujba şi parastasul au fost oficiate de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Vasile Bizău, episcop Eparhia de Maramureş a Bisericii Române unite cu Roma, Greco-catolică. De aici, întreaga adunare s-a strămutat la Căminul Cultural din centrul comunei, renovat de curând.
Oaspeţi numeroşi la Băseşti
Moderatorul activităţii şi organizatorul manifestărilor comemorative a fost primarul Ioan Călăuz. Pentru început, soborul de preoţi a sfinţit Căminul Cultural, după care Ioan Călăuz a făcut o trecere în revistă a personalităţilor prezente. Printre acestea s-au numărat: subprefectul Alexandru Bondrea; Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean; secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa; senatorul Sorin Bota; deputatul Călin Matei; primarii de Bicaz, Oarţa, Ulmeni, Băiţa de sub Codru, Ardusat; dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu"; dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş; muzeograful Lucia Pop, reprezentantă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş; col. (r.) Ion Pop "Rapidu", director general URBIS; col. Ioan Mureşan, comandantul ISU Maramureş; Alexandru Cosma, fost subprefect şi preşedinte de Consiliu Judeţean; col. (r.) Mihai Cozma, preşedintele Academiei OJT (care a venit însoţit de o seamă de scriitori); editorul Alexandru Peterliceanu; prof. Traian Rus; scriitorul Milian Oros; Iuliana Dăncuş, directorul Ansamblului Folcloric Naţional "Transilvania"; prof. dc. Ioan Lazar, preşedintele Fundaţiei "Dr. Ilie Lazar" Cehu Silvaniei; reprezentanţi ai partidelor politice; delegaţi de la Ulmeni, Şişeşti, Zalău şi Cehu Silvaniei ş.a.m.d.
Noi cetăţeni de onoare ai comunei Băseşti
Despre discursurile politicienilor, cei care ştiu istorie au comentat că George Pop de Băseşti nu a fost nici maramureşean, şi nici om de stat, aşa cum declaraseră câţiva pe scenă. Senatorul Sorin Bota a spus, printre altele: "Recent am identificat o soluţie să putem renova casa lui George Pop de Băseşti"; ceva mai târziu, Emil Marinescu a afirmat: "Vom sprijini acest demers". Ar fi şi cazul, având în vedere starea deplorabilă a casei memoriale, care trenează de ani buni. Prof. Marieta Dragoş a prezentat, pe scurt, câteva faţete ale personalităţii celui comemorat, în timp ce muzeograful Lucia Pop a arătat câteva aspecte interesante ale ultimelor 4 luni ale lui George Pop de Băseşti, aşa cum sunt ele povestite în memoriile locotenentului Alexandru Kiş, cel care, în această perioadă, i-a fost apropiat ca un fiu. Despre această pagină de istorie aţi putut citi într-un material semnat de prof. Traian Rus şi publicat în ziarul nostru de sâmbătă. În continuare, Ioan Călăuz a acordat titlul de cetăţean de onoare la doi foşti primari ai Băseştiului: Ambroziu Mărieş Vaida, care nu mai este în viaţă şi a cărui diplomă a fost primită de nepoata sa, respectiv Mihai Pop. Au primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare: prof. Aurora Puşcaş, "pentru promovarea memoriei lui George Pop de Băseşti prin înfiinţarea liceului din Ulmeni"; dr. Ioan Marchiş, pentru realizarea sculpturilor reprezentându-l pe George Pop de Băseşti (artistul a mărturisit: "Am acasă un metru cub de diplome, dar cred că niciuna nu e atât de importantă ca aceasta!"); dr. Teodor Ardelean, pentru atribuirea numelui lui George Pop de Băseşti sălii de lectură a Bibliotecii judeţene (şi care s-a angrenat într-un schimb de replici delicios cu primarul Călăuz, declarând, printre altele, că "astăzi nu mai există niciunul (niciun om politic, n.r.) ca el (ca George Pop de Băseşti, n.r.)); col. (r.) Ion Pop, pentru promovarea memoriei lui George Pop de Băseşti prin atribuirea numelui său Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş ("Nimeni, de la Revoluţie încoace, nu a făcut atât de mult pentru George Pop de Băseşti (precum Ion Pop, n.r.)" - a declarat primarul).
Două cărţi despre George Pop şi Elena Pop, lansate la eveniment
Următorul punct pe ordinea de zi a fost lansarea a două cărţi. Cea dintâi este intitulată "George Pop de Băseşti. 60 de ani din luptele naţionale ale românilor transilvăneni", de preot prof. dr. Ioan Georgescu, Ediţia a II-a, apărută la Editura Societăţii Culturale Pro Maramureş "Dragoş Vodă", Cluj-Napoca, şi a fost prezentată foarte pe scurt de Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele acestei societăţi. Al doilea volum este "Elena Pop Hossu-Longin (1862-1940). Personalitate marcantă a Ţării Silvaniei. Viaţa şi opera", autor Marin Pop, Zalău, 2012, Editura Caiete Silvane, Colecţia Memoria. Cartea a fost prezentată de Marin Pop, dar la eveniment a fost prezent şi Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Cartea a apărut în 2012, la împlinirea a 150 de ani de la naşterea Elenei Pop, fiica lui George Pop de Băseşti, şi a pornit de la câteva studii scrise de regretatul băimărean prof. dr. Valeriu Achim în anii '70. Din păcate, cercetările prof. dr. Achim se opreau la anul 1918, din motive care ţineau de ideologia vremurilor; Marin Pop le-a continuat, rezultând o primă monografie dedicată Elenei Pop. Acesta a declarat volumul "o carte de ucenicie în aspra şi dârza muncă de cercetare".
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susţinut de elevi ai şcolilor din Şişeşti şi Băseşti, precum şi cu un moment al Căluşarilor din Băseşti. Aceştia sunt singurii căluşari din această parte de ţară, dansul fiind adus în Băseşti chiar de George Pop, care i-a luat pe dansatori cu el la toate manifestările culturale ale Astrei din acele vremuri.

                                                                                           Anca GOJA

                                                                (Articol publicat în Graiul Maramureşului)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu